Úvod Zaujímavosti Elon Musk: Vysokoškolský titul už dávno nie je podmienka. Bez neho sa...

Elon Musk: Vysokoškolský titul už dávno nie je podmienka. Bez neho sa zamestnáte aj v Google či Netflixe

Nechce sa vám na vysokú školu? Ak ste dobrí, ani nemusíte, myslí si Elon Musk.

15
© Yuriko Nakao/Bloomberg via Getty Images

Mnohí ľudia žijú v presvedčení, že na to, aby sa mohli zamestnať v dobrej spoločnosti, potrebujú vysokoškolský titul 1. alebo 2. stupňa. V skutočnosti to tak však vôbec nemusí byť. Tento mýtus vyvracajú spoločnosti ako Tesla, Apple, Netflix či Google, píše Business Insider.

Nedávno o tom hovoril aj šéf firmy automobilky Tesla, Elon Musk. Ten potvrdil, že na dobré pracovné miesto v jeho spoločnosti nevyžaduje univerzitné vzdelanie.

Musk počas konferencie Satellite 2020 povedal, že univerzity „nie sú pre vzdelanie“ ale skôr ako miesto, kde sa zabáva. Vizionár zároveň dodal, že čokoľvek, čo chcete, sa môžete naučiť zadarmo online. Nezabudol dodať, že najbohatší ľudia sveta ako Bill Gates a Larry Ellison taktiež odišli z vysokej školy. Ako však Musk dodal, po tom ako odídete z vysokej školy by ste mali „niečo robiť“.

Polovica ľudí bez vysokej školy

Musk nie je prvým šéfom veľkej spoločnosti, ktorý kritizuje niektorých zamestnávateľov vyžadujúcich vysokoškolský titul. Podobného názoru je aj generálny riaditeľ Apple, Tim Cook a generálna riaditeľka Siemens USA, Barbara Humpton. Cook v roku 2019 potvrdil, že približne polovica nových zamestnancov Apple nemá vysokoškolský titul. Technologické firmy ako Apple sú toho názoru, že mnohé univerzity nevyučujú to, čo firmy skutočne potrebujú – napríklad ako kvalitne programovať.

Veľmi často sa stáva, že zamestnávatelia trvajú na vysokoškolskom vzdelaní, pričom pracovná pozícia, pre ktorú hľadajú ľudí nevyžaduje znalosti získané takýmto štúdiom,“ objasňuje svoj postoj Humpton. „Jediné, v čom to bolo dobré je to, že nášmu personálnemu oddeleniu pomohla znížiť počet kandidátov,“ dodala.

Čoraz populárnejšou voľbou zamestnávateľov je tvorba vlastných výukových materiálov a kurzov, ktoré kandidátov pripravia na špecifické pozície, ktoré firmy potrebujú obsadiť najrýchlejšie. Google nedávno spustil nové kurzy pod hlavičkou Google Careet Certificate. Ide len o 6-mesačný kurz, po ktorom budú mať schopní kadidáti k dispozícii všetky potrebné vedomosti, aby mohli začať pracovať.

Aj napriek tomu je nutné dodať, že vysokoškolské tituly sa nakoniec môžu oplatiť. Tí zamestnanci, ktorí ich majú zarábali v priemere o 502 dolárov viac než tí, ktorí ich nemali. Vyplýva to zo štatistík úradu práce v Spojených štátov k máju 2020.