Vo svete smartfónov je mnoho výrobcov, ktorí sa snažia získať vašu pozornosť. Ak nechcete iPhone, vyberať si musíte naozaj opatrne. Rôzne spoločnosti ponúkajú rôzne zážitky z používania. Môžete si byť istí, že kupujete správne a neskôr zistíte, že vám daný smartfón až tak nevyhovuje.

V tejto mini sérii vám predstavím štyri silné stránky zariadení Galaxy, ktoré z Galaxy smartfónov robia ideálne riešenie nielen pre každodenný život, ale aj pre náročnejšie úlohy. Predtým, než začneme, podotknem, že túto sériu článkov podporila spoločnosť Samsung Electronics Czech & Slovak, názory sú však moje a vychádzajú z desiatich rokov používania Galaxy smartfónov.

Prepletený a prepracovaný ekosystém

Viete, prečo je Apple tak silnou a úspešnou spoločnosťou? Má extrémne prepracovaný ekosystém. Vyrába totiž všetko od smartfónov, tabletov, počítačov až po slúchadlá a podobne. Ak vám nevonia iOS, nemusíte zúfať.

V tomto smere je ešte silnejšou spoločnosťou Samsung. Ten nielen, že vyrába špičkové smartfóny, hodinky a tablety, je lídrom aj na ďalších technologických poliach. Určite ste v obchode zbadali napríklad QLED televízory, inteligentnú chladničku alebo robotický vysávač.

Veľkou výhodou nákupu zariadení od toho istého výrobcu je fakt, že sa spolu dohovoria. Postupne si tak môžete vytvoriť smart domácnosť, ktorej srdcom bude práve Galaxy smartfón, cez ktorý môžete ovládať všetky zariadenia.

Výhodou je taktiež fakt, že jednotlivé zariadenia nasledujú základné dizajnové a často aj ovládacie prvky Samsungu, preto je ich používanie výrazne intuitívnejšie. Viem, o čom hovoríme, pri testovaní sme si to sami mohli vyskúšať. Cez televízor sme kľudne spustili robotického vysávača, cez mobil zas kľudne prepínali kanály na TV. Prepojený ekosystém je nedocenený technologický pokrok, ktorý výrazne zvyšuje komfort z používania a z celkového zážitku.

Na využitie ekosystému Samsung však nepotrebujete len veľké spotrebiče. Silu prepojenia môžete vidieť napríklad pri prepojení Galaxy smartfónu s inteligentnými hodinkami alebo pripojením telefónu k monitoru. Platforma Samsung DeX totiž dokáže premeniť smartfón na kvázi počítač, ktorý máte všade so sebou.

Bez softvéru to nejde

Okrem hardvéru je pochopiteľne extrémne dôležitý aj softvér. Android je štandardom pre všetky zariadenia (okrem tých od Apple) a Samsung si to veľmi dobre uvedomuje. Kostrbaté začiatky sa mu podarilo zažehnať jedným z najlepších používateľských prostredí – One UI.

Android totiž vyzerá inak. Ak by ste do ruky chytili Google Pixel s čistým Androidom, možno by vám chýbala tá alebo iná funkcia. Samsung do One UI pridal mnohé funkcie, bez ktorých by to už nebolo to isté.

Okrem toho, že One UI nepredstavuje nadmernú záťaž pre systém a funguje naozaj rýchlo ešte aj dobre vyzerá. Veľkú snahu dohnať používateľské prostredie k dokonalosti Samsung ukazuje aj pri najnovšom One UI 3.0, ktorý začali získavať zákazníci s telefónmi radu Galaxy S20.

Pribudlo niekoľko dôležitých funkčných aj dizajnových zmien. Zmenilo sa napríklad to, ako vyzerajú a fungujú notifikácie a rýchle nastavenia, zmenilo sa aj to, ako ovládate hlasitosť. Dizajnéri spravili všetky úpravy tak, aby dávali zmysel.

One UI 2.5 vľavo a One UI 3.0 vpravo. Foto: Samsung

Nám konkrétne sa páči napríklad úplne jednoduchá funkcia, ktorá dvojitým ťuknutím po displeji prebudí telefón (toto tu už bolo), následným dvojitým ťuknutím ho aj uspí. Perfektné vylepšenie, ktoré je často nedocenené, no ak by ho telefón nemal, chýbalo by mi.

Zmien je naozaj veľa, ak by ste sa chceli oboznámiť s úplne všetkými, odporúčame vám prečítať si komplexné zhrnutie One UI 3.0. Jedno však povieme na rovinu – je to ďalší dôkaz o tom, že Samsung vie, čo robí a robí to dobre. Nám sa dokonca po aktualizácii zvýšila výdrž batérie a lepšie fotí aj fotoaparát. Parádne a hlavne zmysluplné zmeny.

Zmysluplné partnerstvá

Samsung je globálna spoločnosť, ktorá má vo svete technológií silné meno. Aj preto si majitelia Galaxy smartfónov môžu užiť výsledky rôznych spoluprác.

Spomenieme napríklad spoluprácu so spoločnosťou Microsoft, vďaka ktorej môžete veľmi jednoducho prepojiť svoj telefón s Windows PC alebo notebookom a mať tak všetko dôležité na oboch obrazovkách. Stačí si stiahnuť program a aplikáciu Your Phone a môžete pracovať.

Samsung však neustále prichádza aj s rôznymi ďalšími partnerstvami. Len nedávno napríklad ukázal veľmi milú spoluprácu so Zoo Praha, v ktorej ukázal schopnosti Galaxy Note20 Ultra 5G pri natáčaní 8K videa. Nádherné video, ktoré vzniklo len mobilných smartfónom.

The Frame od spoločnosti Samsung

Úplne samostatnou kategóriou sú tiež televízory, hlavne The Frame, pri ktorom Samsung zákazníkom prináša nielen zážitok z kvalitného obrazu, ale aj rôzne ďalšie výhody ako možnosť zobrazovať skutočné umenie kdekoľvek doma. Tak veľká firma ako Samsung toho veľa pre ľudí robí aj pre zákazníkov na Slovensku.

Samsung robí všetko pre to, aby bol o niečo viac než iné spoločnosti a popravde, darí sa im to veľmi dobre. Ak ste ešte Galaxy smartfón nemali, čaká vás veľa prekvapení, ktoré si zamilujete. Nakoniec spomenieme ešte niekoľko dôležitých zariadení, ktoré zhmotňujú to, o čom sme písali:

Tento obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou Samsung Electronics Czech & Slovak.