Vo svete smartfónov je mnoho výrobcov, ktorí sa snažia získať vašu pozornosť. Ak nechcete iPhone, vyberať si musíte naozaj opatrne. Rôzne spoločnosti ponúkajú rôzne zážitky z používania. Môžete si byť istí, že kupujete správne a neskôr zistíte, že vám daný smartfón až tak nevyhovuje.

V tejto mini sérii vám predstavím štyri silné stránky zariadení Galaxy, ktoré z Galaxy smartfónov robia ideálne riešenie nielen pre každodenný život, ale aj pre náročnejšie úlohy. Predtým, než začneme, podotknem, že túto sériu článkov podporila spoločnosť Samsung Electronics Czech & Slovak, názory sú však moje a vychádzajú z desiatich rokov používania Galaxy smartfónov.

Vždy to najmodernejšie

Samsung je jedna z mála spoločností, ktorá sa môže pochváliť tým, že svoje zariadenia vybavuje tými najnovšími technológiami hneď ako sú dostupné.

Pekným príkladom je napríklad podpora siete 5. generácie, ktorú poznáme ako 5G. Tú na Slovensku začínajú spúšťať prví operátori. Len nedávno tak spravil Telekom a O2, ostatní sa pridajú už čoskoro. Samsung so zavedením podpory 5G sietí na rozdiel od iných výrobcov nečakal dlho. Zariadenia ich mali k dispozícii prakticky hneď ako to bolo možné, čo je jeden z dôvodov, prečo napríklad Telekom 5G sieť funguje na S20 Ultra a Note20 Ultra ako na jedných z prvých smartfónov.

Pamäťové čipy UFS 3.1

Tam to ale nekončí. V ich zariadeniach sa objavujú aj ďalšie moderné prvky, na ktoré si ostatné zariadenia musia počkať. Spomeniem napríklad pamäť, ktorej rýchlosť diktuje rýchlosť samotného systému. Samsung patrí medzi absolútnu špičku výrobcov pamätí. Sám si ich navrhuje aj vyrába, vďaka čomu má obrovskú výhodu. Tie najrýchlejšie modely, napríklad UFS 3.1 si určitý čas necháva len pre seba, o čom svedčí aj fakt, že práca s vlajkovými loďami ešte nikdy nebola rýchlejšia.

Najlepší stylus na svete

Bol to ešte Steve Jobs, kto povedal, že stylusy na smartfónoch sú mŕtve a že ich nikto nebude používať. Samsung dokázal, že názor jedného človeka ešte okamžite neznamená, že má pravdu. S uvedením prvého Galaxy Note sa na svetlo sveta dostal aj vôbec prvý S Pen. Inteligentné pero, ktoré nefunguje len ako „predĺžený prst,“ ale zastáva aj ďalšie funkcie.

Samsung S Pen postupne vylepšoval až natoľko, že ním môžete ovládať smartfón aj bez toho, aby ste sa ho dotkli či už gestami alebo pomocou Bluetooth tlačidla. Vždy, keď testujem Galaxy Note, ostanem veľmi milo prekvapený ako sa dá vylepšiť tak malá, no dôležitá vec akou je S Pen.

Ten, kto si raz zvykne na S Pen, si už telefón bez neho nebude vedieť predstaviť. Môžete ním extrémne presne kresliť, môžete ním ovládať fotoaparát, kľudne podpisovať zmluvy a mnoho ďalšieho.

Fotoaparát, ktorý ponúka maximum

Čoraz viac ľudí sa pomaly ale isto zbavuje svojich starších fotoaparátov, tzv. kompaktov a spolieha sa výlučne na schopnosti svojho nového smartfónu. Koniec koncov, je to jedna z najčastejších otázok, ktoré počúvam od známych, ktorí sa pýtajú aký telefón kúpiť. „Ktorý fotí najlepšie?“ je jedna z tých najčastejších.

Spraviť dobrý mobilný fotoaparát nie je jednoduché. Musíte mať dobrý hardvér (senzor, objektív a čip na spracovanie fotografií) a kvalitný softvér, ktorý aplikuje všetky potrebné úpravy a rozhodne, aké nastavenia sa použijú.

Dlhý čas som nebol spokojný s jednou alebo druhou súčasťou celého systému. Vždy ma sklamal buď hardvér alebo softvér. Pri Samsungu sa to zmenilo tento rok s príchodom Galaxy S20 Ultra. Áno, nie všetko je úplne využiteľné (100x zoom je skôr na okrasu než skutočné využitie), no okrem toho funguje všetko ako hodinky. Chcete fotiť krajinky? Kľudne. Chcete fotiť svoje deti? Žiaden problém. Čo tak fotky v šere? Ešte to nie je úplne na 100 %, no použiteľné to určite je.

Pochopiteľne, malé mobilné fotoaparáty nenahradia profesionálne (bez)zrkadlovky, ktorými sa živia fotografi, no bežným ľuďom s bežnými potrebami, ako sme aj my, skutočne stačia a často funkciami aj prevyšujú schopnosti ľudí.

Periskopový senzor pre dosiahnutie čo najväčšieho priblíženia.

Tým chcem povedať, že fotoaparát v novinkách Samsungu dokážu potešiť rôzne skupiny ľudí. Len málokto využije úplne všetko. Niekto rád fotí ultra priblížené zábery, niekto iný zas primárne využíva ultraširokouhlý objektív a niekto úplne iný zas rád skúša natáčanie videí hoc i v 8K kvalite.

Veľkou výhodou je zariadenie, ktoré dokáže všetko toto. Nikdy neviete, kedy budete chcieť odfotiť alebo natočiť niečo, na čom vám veľmi záleží. A keď to budete robiť, je dobré si to uchovať v čo najlepšej kvalite. Prežitá situácia sa vrátiť nedá, spomínať sa dá, ideálne v čo najlepšej kvalite.

Displej? Konkurenciu hľadá len veľmi ťažko

Na úplný koniec som si nechal displej. Je to oblasť, v ktorej Samsung dlhšiu dobu jednoducho nemá konkurenciu. Ich zobrazovacie panely, výrobná kapacita, logistika a mnoho ďalšieho je na takej úrovni, že si od nich displeje kupuje aj Apple a mnoho ďalších spoločností.

Majú na to veľmi dobrý dôvod. Nielen, že sú AMOLED panely Samsungu na najvyššej možnej úrovni, sú aj plné rôznych inovácií. Spomeniem jednu, ktorá je za posledné obdobie jedna z najdôležitejších a ktorú konkurencia zatiaľ nemá – LTPO.

LTPO je technológia, ktorá dokáže upraviť obnovovaciu rýchlosť podľa toho, čo na displeji pozeráte. Čím vyššia obnovovacia rýchlosť je na displeji, tým „jemnejšie“ celý systém pôsobí. Zároveň však predstavuje aj vyššiu energetickú záťaž na batériu.

Smartfóny, ktoré síce majú 90 Hz alebo 120 Hz displeje, no nemajú LTPO majú zväčša kratšiu výdrž batérie. Je to preto, lebo displej sa rýchlo obnovuje pri všetkom, čo na telefóne robíte. Či čítate emaily, pozeráte video alebo hráte hry.

Riešenie Samsung je výrazne lepšie v tom, že rýchlosť obnovovania reguluje podľa toho, čo práve robíte. Pri čítaní e-knihy nepotrebujete, aby sa displej obnovoval 120-krát za sekundu. Stačí kľudne štvrtinová hodnota. Pri hraní hier, ktoré vyžadujú reflexy už potrebujete všetko, čo telefón ponúka. Vtedy už displej tiká na najvyššej frekvencii.

Týmto prístupom dokázal Samsung optimalizovať výdrž batérie tak, že vám na konci dňa môže ostať kľudne o 20 % až 30 % viac batérie. Ide o takú „skrytú“ funkciu, ktorú si pri používaní neuvedomíte. Uvedomíte si to až vtedy, keď večer budete pripájať telefón na nabíjačku a budete veľmi milo prekvapení, koľko batérie mu ešte ostalo.

Zhrnutie

Výber smartfónu v našom prípade pozostáva z niekoľkých rozhodnutí. Je to zväčša výkon, ktorý nie je diktovaný len čipsetom ale aj ďalšími faktormi ako napríklad rýchlosťou pamäte, kvalita fotoaparátu a samozrejme kvalitou displeju.

Je len málo výrobcov, ktorí sú na špičkovej úrovni vo všetkých týchto oblastiach. Samsung si môže dovoliť vyrábať nielen vlastný čipset, pamäte, senzory a displeje, dokáže ich aj rozumne spojiť do jedného celku, ktorý vyzerá dobre a funguje ešte lepšie.

Ak hľadáte nový smartfón, tu je niekoľko našich tipov:

Čo vy? Ktorá funkcia alebo vlastnosť Galaxy smartfónov je vaša najobľúbenejšia?