Samsung Galaxy S20 Ultra

Vo svete smartfónov je mnoho výrobcov, ktorí sa snažia získať vašu pozornosť. Ak nechcete iPhone, vyberať si musíte naozaj opatrne. Rôzne spoločnosti ponúkajú rôzne zážitky z používania. Môžete si byť istí, že kupujete správne a neskôr zistíte, že vám daný smartfón až tak nevyhovuje.

V tejto mini sérii vám predstavím štyri silné stránky zariadení Galaxy, ktoré z Galaxy smartfónov robia ideálne riešenie nielen pre každodenný život, ale aj pre náročnejšie úlohy. Predtým, než začneme, podotknem, že túto sériu článkov podporila spoločnosť Samsung Electronics Czech & Slovak, názory sú však moje a vychádzajú z desiatich rokov používania Galaxy smartfónov.

Výkon v prvý aj v posledný deň

V závislosti od toho, ktorý konkrétny model smartfónu si vyberiete, môžete očakávať patričný výkon. Ako býva zvykom, aj pri Samsungu výkon stúpa primerane k cene. Výkonový strop však dosiahnete relatívne rýchlo. Napríklad pri modeli Galaxy S20 FE už môžete počítať s najmodernejším čipom, ktorý sa rovná aj s výrazne drahšími modelmi.

Samsung Exynos

Výkon, ktoré namerajú testovacie aplikácie je jedna vec, výkon pri každodennom používaní je vec druhá. Nie je nič horšie ako keď si kúpite telefón so špičkovými špecifikáciami a po čase zistíte, že vám systém seká alebo nefunguje korektne. Samsung spravil obrovský krok správnym smerom, keď výrazne optimalizoval svoje používateľské rozhranie One UI tak, aby bolo nielen stabilné, ale aj rýchle aj po niekoľkých mesiacoch či rokoch.

Dva telefóny, ktoré tento rok používame skutočne intenzívne – Galaxy S20 Ultra a Galaxy Note20 Ultra – sú krásnou ukážkou toho, čo je v dnešnej dobe možné. Poháňa ich výkonný procesor Exynos 990, majú extrémne rýchle úložisko zabezpečujúce expresnú inštaláciu a spúšťanie aplikácií a navyše mi neraz ušetrilo desiatky sekúnd pri práci s väčšími súbormi. Keď na telefón natáčate či fotíte a tieto súbory plánujete neskôr upraviť, rozdiel si všimnete okamžite.

Procesor v nových smartfónoch od Samsungu sa tak radí na samotný vrchol. A aj keď nemusí byť najrýchlejší úplne vo všetkom, v tom, na čom skutočne záleží, vás nesklame. Je pritom jedno či od neho budete chcieť aby spracoval 4K či dokonca 8K video alebo spustil aj tú graficky najnáročnejšiu hru. Deň čo deň to spraví bez frflania. A ako som spomenul vyššie, tento efekt nevyprchá. Tak ako funguje v prvý deň rozbalenia bude fungovať aj o rok či dva.

Batéria, ktorá vás podrží

Vďaka tomu, že je Samsung najväčším výrobcom smartfónov na svete, má prístup k tým najmodernejším riešeniam často pred ostatnými firmami. Aj preto sa vždy pri uvedení môžete spoľahnúť na zariadenia vyrobené najnovšími metódami. Aj procesor vo vnútri S20 Ultra, Note20 Ultra či S20 FE je vyrobený 7 nm výrobným procesom, čo má veľkú výhodu. Áno, je výkonnejší, no hlavne je aj šetrnejší k batérii.

Práve batéria je niečo, čo robí niekoľkým výrobcom problém. Telefóny sú v dnešnej dobe veľmi dôležitou súčasťou každého dňa. Komunikujeme cez ne, zabíjame nimi nudu a zaznamenávame okamihy, ktoré sú našim srdiečkam najbližšie.

Minimálne pre mňa je preto veľmi dôležité nosiť vo vrecku zariadenie, ktoré je schopné slúžiť mi celý deň. Odkedy sa zobudím, až kým nejdem spať. Iste sa vám už stalo, že ste chceli niečo odfotiť či natočiť a zistili ste, že na telefóne je batéria v červených číslach. Toto sa mi nestalo azda ani raz, a to som počas tohto aj uplynulých rokov otestoval snáď desiatky telefónov od Samsungu. Bežne si do postele líham s tým, že telefón vykazuje 20 % – 30 % batérie.

Samsung sa v tomto smere stará práve o jednodňovú výdrž takmer dokonale. Zvyšovanie kapacity batérie je len jedným aspektom celkovej výdrže. Dobrým číslam napomáha úsporný čipset, optimalizácia softvéru a zdokonalenie ďalších komponentov, hlavne displeja. O ňom však viac napíšem v ďalšej časti seriálu.

Je však prirodzené, že batéria časom stráca celkovú kapacitu a klamal by som, ak by som napísal, že tomu tak nie je. Aj v tomto smere sa však dajú robiť pokroky. Z veľkolepého zlyhania modelu Galaxy Note7 sa Samsung naučil veľa vecí. Jednou z nich je bezpečnosť. Batérie prechádzajú 8-krokovým testom (test odolnosti, vizuálna inšpekcia, röntgenové snímanie, test vybitia a nabitia, TVOC test, rozobratie, simulácia zrýchleného používania a △OCV test, pri ktorom Samsung kontroluje zmeny napätia počas výroby).

Samsung okrem toho ako jedna z mála spoločností garantuje 95 % retenciu pôvodnej kapacity batérie aj po roku používania. Pri starších modeloch bola táto hodnota na 80 % alebo dokonca ešte nižšie. Odkedy som vo februári rozbalil S20 Ultra a prvýkrát ho nabil síce ešte neprebehol celý rok, no batéria aspoň v mojom prípade skutočne drží svoju kapacitu. Ak vlastníte jeden z novších smartfónov od Samsungu, kľudne nám do diskusie nižšie napíšte, či máte rovnakú skúsenosť.

Zhrnutie

Aby som to teda zhrnul, podčiarkol a zhodnotil. Moderné Galaxy smartfóny sú výsledkom tvrdej driny a poznatkov, ktoré Samsung získal aj zo situácií, ktoré nechcel zažiť. Kvalitný zážitok totiž nepozostáva len z jedného kvalitného komponentu alebo časti softvéru. Všetko musí fungovať správne či už je to softvér alebo hardvér.

Ako recenzent často testujem výkon a výdrž v deň uvedenia, v niektorých prípadoch tesne predtým. Vtedy sú telefóny úplne nové. Tvrdenia výrobcov dokáže potvrdiť alebo vyvrátiť len čas a mesiace používania. Aj napriek tomu, že sa počas roka stretnem s telefónmi desiatok výrobcov, vo vrecku každý deň nosím práve Galaxy, presnejšie S20 Ultra. Nemal by som však problém „presedlať“ na nový S20 FE či Note20 Ultra lebo viem, že disponujú rovnakými kvalitami.

Nakoniec ešte odporučím niekoľko smartfónov v rôznych cenových kategóriách, ktoré spĺňajú všetky tieto faktory a ktoré vám budú robiť radosť.

Aký Galaxy smartfón používate alebo ste používali vy? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!