Úvod Operátori Orange Orange sa pochválil: Máme najrýchlejšiu 4G sieť v Európe!

Orange sa pochválil: Máme najrýchlejšiu 4G sieť v Európe!

Do meraní bolo zapojených 25 operátorov.

3

Operátor Orange sa začiatkom októbra pochválil, že má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku. Vyplynulo to z výsledkov meraní spoločnosti Systemics PAB v rámci realizovanej štúdie Data Service Benchmarking and Optimisation.

Operátor Orange sa po krátkom čase pochválil ďalším úspechom. V správe pre médiá informuje, že má najrýchlejšiu 4G sieť v Európe. Opäť sa odvoláva na výsledky meraní Systemics PAB v štúdii DSBO, ktoré sa uskutočnili v 7 európskych krajinách medzi 25 operátormi.

Z nezávislých meraní vyplýva, že priemerná dosahovaná rýchlosť sťahovania dát v 4G sieti Orange Slovensko s výrazným, takmer 20 Mbit/s náskokom pred druhou najlepšou sieťou, dosiahla až 101,2 Mbit/s.

4G sieť Orangeu je aktuálne dostupná pre 98,6 %populácie vo všetkých 141 mestách a 2052 obciach, vďaka čomu je zároveň aj najväčšia 4G sieť na Slovensku.

Podľa operátora to len potvrdzuje, že jeho strategická orientácia na kvalitu siete je správna a prebiehajúca modernizácia rádiovej siete, ktorá je hotová už na 96 %, ju nielen pripravuje na príchod 5G sietí, ale zákazníkom už teraz prináša aj lepšiu zákaznícku skúsenosť a kvalitnejšie služby.

DSBO

Štúdia Data Service Benchmarking and Optimisation je realizovaná priebežne od roku 2005 s cieľom poskytovať konzistentné hodnotenia dátových aj hlasových služieb v krajinách, kde pôsobí skupina Orange.

V roku 2020 štúdia skúmala výkonnosť sietí v 8 krajinách, celkovo medzi 28 operátormi, z toho 25 v Európe. Všetky merania boli uskutočnené počas jazdy vozidiel vybavených meracími mobilnými telefónmi Samsung Galaxy S9 na dáta a Samsung Galaxy S10 na hlasové volania.

Lokality merania boli vyberané nezávislou treťou stranou tak, aby výsledky meraní boli reprezentatívne. Štúdia bola realizovaná v Luxembursku, Poľsku, Španielsku, Rumunsku, Belgicku, Moldavsku, Jordánsku a na Slovensku. Na Slovensku boli testy realizované v júli 2020 v sieťach všetkých štyroch operátorov. Metodika meraní bola v súlade s novým štandardom ETSI.