Fakt, že najčastejším problémom stojacim za servisovaním smartfónu je rozbitý displej, nie je tajomstvom. Stačí sa opýtať akéhokoľvek opravára alebo pozrieť si jednu z ankiet. Displeje na smartfónoch zaberajú celú prednú stranu, preto sú väčšinou obeťou náhodným pádov.

Niektorí výrobcovia síce displeje prekrývajú tenučkými fóliami, tie však telefóny nedokážu ochrániť tak dobre ako pevné sklo vytvorené presne pre tento účel. Kvalitné tvrdené sklo dokáže displej ochrániť nielen pred škrabancami, ale aj pred poškodením spôsobeným pádom, vodou, znečistením a ďalšími nepríjemnosťami.

Po správnom nanesení je takmer neviditeľné, neovplyvňuje farebnosť panelu a nijakým spôsobom neovplyvňuje funkčnosť snímačov odtlačkov prstov uložených v displeji. Najodolnejším riešením je jednoznačne tvrdené sklo, ktoré sa na displej priliepa UV lepidlom. Práve aplikáciu takéhoto skla sme si boli vyskúšať „na vlastnej koži“.

Zobrali sme teda redakčný Galaxy Note20 Ultra a zamierili do predajne Mobilonline v našom „rodnom“ Lučenci. Práve Mobilonline patrí medzi najväčších predajcov mobilných telefónov a príslušenstva na Slovensku, ktorý momentálne ponúka 50 % zľavu na zakúpenie ochranného skla, ktoré vám navyše personál nalepí zadarmo a na počkanie.

Trvať to bude asi polhodinu

Celá aplikácia je v porovnaní s aplikáciou ochrannej fólie či klasického skla časovo náročnejšia. Podľa zamestnanca, ktorý nám aplikáciu ukazoval, môže v priemere trvať približne polhodinu. „Ľudia si u nás nechajú telefón, idú si nakúpiť a potom ho vyzdvihnú,“ povedal.

Niet sa čomu čudovať, celý proces pozostáva z mnohých krokov, ktoré treba dodržať. Nejde o nič, čo by ste s poriadnou dávkou trpezlivosti nezvládli aj doma, je však určite rozumnejšie túto úlohu prenechať niekomu, kto podobné sklo lepil už viackrát.

Prvým krokom je odstránenie fólie či už od výrobcu alebo neskôr lepenej. Telefón sa dôkladne vyčistí, odstránia sa mastnoty a prach. Slúžia na to utierky a nálepky nachádzajúce sa v každom z balení UV tvrdeného skla.

V našom prípade boli súčasťou dve rôzne utierky (mokrá a suchá) a nálepky pre odstránenie aj toho najmenšieho prachu. Keď sa telefón dôkladne očistí, môže sa pokračovať ďalej.

Pre zaistenie čo najbezproblémovejšieho chodu lepenia sa ochranné sklo priloží k telefónu a ešte raz sa skontroluje, či ide o správny model a či na skle náhodou nie sú skryté defekty. V každom prípade má však obchod obrovský počet kusov, takže prípadná náhrada im nerobí žiaden problém.

Na čo slúži UV svetlo?

Keď všetko sedí, nasleduje aplikácia tekutého UV lepidla. Toto lepidlo je špeciálne v tom, že je tekuté až do momentu, kým naň nezasvieti UV svetlo. Možno sa pýtate, odkiaľ by ste takúto lampu zobrali. Dobrou správou však je, že malá „vrecková“ UV lampa je tiež súčasťou každého balenia. Stačí ju pripojiť napríklad k powerbanke a môžete začať.

Lepidlo sa vyleje približne do stredu displeja a následne sa naň jemne pritlačí tvrdené sklo, z ktorého sa však najskôr odstráni ochranná fólia. Lepidlo sa pod váhou skla pomaly začne roztekať do všetkých kútov displeja. Tento proces môže chvíľu trvať.

My sme čakali asi 5 minút a nakoniec bolo treba lepidlu tak či tak pomôcť. Treba však dávať veľký pozor na to, aby nezatieklo do reproduktorov, keďže tam môže spraviť šarapatu. Niektoré balenia obsahujú ochranné pásky, ktorými sa tieto citlivé miesta dajú prelepiť, v našom prípade pásky potrebné neboli. Spoliehali sme sa tak na šikovné ruky pracovníka Mobilonline.

Keď je lepidlo roztečené po celom povrchu displeja, môže sa začať s poslednou fázouaplikáciou UV svetla. Po zapojení UV lampičky do powerbanky je nutné držať ju nad telefónom približne 2 minúty, poprípade o niečo dlhšie. UV lepidlo začne okamžite reagovať a tvrdnúť. Po 2 minútach je už takmer úplne tvrdé.

Nakoniec už ostáva len odstránenie prebytočného lepidla, dôsledné vyčistenie a dezinfekcia telefónu a celý proces je na konci.

Toto všetko len za pár eur?

Cena za takúto operáciu? V našom prípade 10,00 € aj s nalepením. To vôbec nie je zlé, však? Akcia na nalepenie UV skla prebieha v obchode Mobilonline ešte celý november. Priamo na predajni takúto cenu zaplatíte hneď, pri objednávkach cez eshop v košíku zadajte kupón MOBILONLINE, čím cenu znížite o 50 %. Sklo, aké sme si nechali nalepiť na Note20 Ultra je k dispozícii na azda každý menej či viac známy telefón. Dostupnosť si môžete skontrolovať na tomto odkaze.

Dobrou správou je, že ak si UV sklo kúpite online a nebudete si ho chcieť lepiť sami, stačí ho priniesť do jednej z mnohých predajní Mobilonline a šikovný personál vám ho nalepí za vás.