Úvod Výrobcovia Sony Kompaktný telefón ako žiaden iný: Sony chce oživiť sériu Xperia Compact

Kompaktný telefón ako žiaden iný: Sony chce oživiť sériu Xperia Compact

5,5-palcový displej.

2

Pre drvivú väčšinu súčasných smartfónov je typická poriadne veľká obrazovka, čo sa logicky podpisuje na celkových rozmeroch zariadení, ktoré sú jednoducho veľké a neraz aj ťažké.

Spoločnosť Apple so smartfónom iPhone 12 mini oprášila koncepciu malých, no výkonných smartfónov, za čo si vyslúžila nejednu pochvalu. Môžeme očakávať, že sa týmto zariadením časom inšpirujú aj niektorí Android výrobcovia.

Jeden malý Android smartfón už možno vzniká. V auguste tohto roka sa povrávalo, že japonské Sony pripravuje návrat modelového radu Xperia Compact. Teraz to tvrdí aj japonský portál Android Next, na ktorý upozornila GSMArena.

Zariadenia Xperia Compact boli v minulosti synonymom pre kompaktné, ale dostatočne vybavené a výkonné smartfóny s operačným systémom Android. Nových modelov sme sa však nedočkali. Tým posledným je Xperia XZ2 Compact z roku 2018.

Sony Xperia XZ2 Compact (2018) s 5,0-palcovým displejom.

Zatiaľ nepotvrdená správa z Japonska hovorí, že nový kompaktný smartfón od Sony dostane displej s 5,5-palcovou uhlopriečkou a dizajn modelov Xperia 1 II a Xperia 5 II. Predstavený by mal byť v prvej polovici roka 2021.

O pohon zariadenia by sa mal starať 6 nm 5G čipset Snapdragon 775G, ktorý Qualcomm zrejme predstaví spolu s vlajkovým čipom Snapdragon 875 (začiatok decembra).

Nová Xperia by teda nebola výsostne vlajkovým zariadením, skôr modelom z vyššej strednej triedy, ktorá má k prémiovej kategórii bližšie. Žiaľ, špekulácie sú zatiaľ tým jediným, na čo sa môžeme v tejto chvíli spoliehať.

Dúfame, že Sony naozaj pracuje na novej Xperia Compact. Nejedného zákazníka by relatívne malý a dobre vybavený smartfón s operačným systémom Android istotne potešil.