Úvod Zaujímavosti EÚ chce silou mocou presadiť zákon, vďaka ktorému získa prístup ku všetkej...

EÚ chce silou mocou presadiť zákon, vďaka ktorému získa prístup ku všetkej komunikácii

EÚ pripravila návrh legislatívy, ktorá by navždy zakázala end-to-end šifrovanie. Schváliť si ho chce ešte tento týždeň.

9

Európska únia sa posúva bližšie k schváleniu legislatívneho návrhu, ktorý by ukončil možnosť aplikácií šifrovať komunikáciu. End-to-end šifrovanie používa napríklad WhatsApp či Signal, vďaka ktorým do komunikácie nemôže nahliadnuť nikto iný než odosielateľ a príjemca.

Po nedávnych teroristických útokoch vo Francúzsku a Rakúsku sa však zákonodarcovia na európskej úrovni pravdepodobne urýchlene rozhodnú legislatívu schváliť.

EÚ v návrhu dokumentu, ktorú sa podarilo získať rakúskej televízii ORF uvádza, že uznáva hodnotu šifrovania ako „nevyhnutného prostriedku ochrany základných práv,“ zároveň však dodáva dôležitosť ponechať práva príslušným orgánom v oblasti bezpečnosti a trestného práva. S aktívnym šifrovaním „nemôžu vykonávať svoje zákonné právomoci“.

Efektívna práca polície je podľa EÚ čoraz viac závislá od prístupu k elektronickým dôkazom, ktoré umožňujú účinné zakročenie voči terorizmu, organizovanému zločinu, sexuálnemu zneužívaniu detí (najmä online), ako aj proti rôznym zločinom vykonávaným v online prostredí.

Pre príslušné orgány je prístup k elektronickým dôkazom nielen nevyhnutný na uskutočnenie úspešného vyšetrovania, a tým na stíhanie zločincov, ale aj na ochranu obetí a zabezpečenie bezpečnosti,“ hovorí EÚ.

Povinné zadné dvierka

Zrušenie end-to-end šifrovania by so sebou prinieslo potrebu vývojárov implementovať „zadné dvierka,“ teda akýsi univerzálny kľúč schopný odomknúť akúkoľvek konverzáciu. Proti sú mnohí ľudia aj organizácie, napríklad ProPrivacy.

Tým, že si EÚ od vývojárov vypýta prístup k zadným dvierkam sa nezmení nič. Zmení sa akurát to, že vláda získa prístupsúkromným konverzáciám svojich občanov. Teroristi a krimináli budú komunikovať cez iné aplikácie, ktoré budú ponúkať end-to-end šifrovanie,“ uvádza Ray Walsh.

Zrušenie šifrovania bude mať taktiež neblahý dopad nielen na bežných ľudí, ale aj na novinárov, aktivistov za ľudské práva a dokonca aj na politikov, ktorí sa tak veľmi ponáhľajú so schválením tejto legislatívy,“ dodáva.

Vám správy prečítajú, zločincom nie

Ak sa zamyslíme nad tým, akým spôsobom by bola schopná EÚ nariadiť a kontrolovať dodržiavanie zrušenia end-to-end šifrovania, vychádza nám len jedno riešenie. Všetky aplikácie v Google Play, resp. Apple App Store už budú musieť vládam ponúknuť aj zadné dvierka.

Aplikácie sa však dajú stiahnuť aj mimo Google Play. Takéto aplikácie sa kontrolovať pravdepodobne nebudú, keďže vôbec nemusia byť dostupné pre všetkých ľudí. Stačí teda ak si teroristi alebo iní zločinci medzi sebou pošlú overenú aplikáciu s end-to-end šifrovaním a môžu začať komunikovať v absolútnom súkromí. Ostatní ľudia už nie.

Aby toho nebolo málo, k zadným dvierkam sa môžu dostať napríklad hackeri, ďalší kybernetickí kriminálnici či iné vlády mimo EÚ.