Úvod Zaujímavosti Alza čelí neúprosnému útoku: Môže byť nedostupná, toto za tým stojí

Alza čelí neúprosnému útoku: Môže byť nedostupná, toto za tým stojí

Alza rieši vážne problémy, voči ktorým sa dá brániť len veľmi ťažko.

1

Jeden z najväčších internetových obchodov, Alza, momentálne čelí veľmi nepríjemnému problému, ktorý ovplyvňuje jeho dostupnosť. Pre niektorých zákazníkov môže byť nedostupný alebo dokonca zablokovaný, informoval server Lupa.cz.

Neznámy útočník vystupuje na internete pod IP adresou webu Alza.sk a pokúša sa svojim konaním zaradiť našu IP adresu na tzv. „blacklisty“. Takému zneužitiu IP adresy nie je bohužiaľ možné stopercentne zabrániť,vysvetľuje Alza na svojom webe.

Blacklisty, resp. čierne zoznamy poskytovatelia pripojenia používajú na odfiltrovanie škodlivých IP adries. Útočník môže napríklad šíriť spam alebo byť zdrojom DDoS útokov navrhnutých tak, aby zaslaním obrovského počtu pripojení na jednu IP adresu preťažil server a tým ho znepristúpnil.

Proti útokom vedeným touto cestou je veľmi ťažké sa brániť. Existujúce obranné mechanizmy nefungujú stopercentne, útoky navyše prebiehajú mimo našu infraštruktúru, a teda aj mimo našu kontrolu,“ vysvetlil Petr Chlumský, IT riaditeľ Alza.sk. „V tejto chvíli sa snažíme o odstránenie našej IP adresy z „blacklistov“, aby sme všetkým zákazníkom náš web opäť sprístupnili,“ doplnil.

Pomôcť môžete aj vy

Zákazníkom, ktorým problém s pripojením k stránke Alza.sk nastane, obchod odporúča, aby sa obrátili na zákaznícku linku +421 257 101 800 alebo na svojho poskytovateľa internetového pripojenia s upozornením, že tento web blokuje. Poskytovateľ môže zakázaný web manuálne opäť povoliť.

Alza potvrdila, že narušeniu bezpečnosti ich serverov nedošlo.