Úvod Výrobcovia Samsung Zomrel dlhoročný šéf Samsungu (78): Firme pomohol dostať sa na úplný vrchol

Zomrel dlhoročný šéf Samsungu (78): Firme pomohol dostať sa na úplný vrchol

Syn zakladateľa Samsungu zomrel vo veku 78 rokov. Už dlhšiu dobu ho trápili zdravotné problémy.

1

Spoločnosť Samsung Electronics oznámila, že 25. októbra zomrel predsa spoločnosti, Lee Kun-hee (tiež I Kon-hi). Posledné chvíle mu spoločnosť robila jeho rodina, vrátane jeho syna Lee Jae-yong.

Presnú príčinu smrti rodina nezverejnila. Lee však ešte v roku 2014 prekonal infarkt, po ktorom už nemohol vykonávať všetky funkcie tak, ako dovtedy. Agendu za svojho otca prebral Lee Jae-yong, známy tiež ako Jay Y. Lee, ktorého mnohí považujú za aktuálneho lídra spoločnosti Samsung.

Lee Kun-hee, syn zakladateľa Samsungu Lee Byun-chul, bol síce kontroverznou postavou v histórii spoločnosti, na druhú stranu však veľmi dôležitou. Zo spoločnosti, ktorá vyrábala lacné televízory a spotrebiče spravil technologického velikána, ktorého zariadenia poznajú a používajú milióny ľudí po celom svete.

Koncern Samsung Group sa stal až tak veľkým, že jeho prínos tvoril až pätinu hrubého domáceho produktu Južnej Kórey. Aj to stálo za tým, že sa z neho stal najbohatším mužom celej krajiny. Lee mal aj niekoľko vážnych právnych problémov. V roku 1995 mal podplatiť prezidenta Roh Tae-woo, v roku 2008 ho zas súdili za daňové úniky. Nakoniec však odsúdený nebol.

To, kto zasadne na jeho miesto zatiaľ nie je úplne isté. Jeho syn, Lee-Jae-yong mal sám problémy so zákonom týkajúce sa korupcie, kvôli ktorým vo väzení strávil takmer rok a nakoniec spôsobil odstúpenie prezidentky Park Geun-hye.