Úvod Zaujímavosti Slovensko zaplatila členstvo v CERNe: Ročne stojí 5,5 milióna eur

Slovensko zaplatila členstvo v CERNe: Ročne stojí 5,5 milióna eur

Platenie členstva bolo roky problematické a Slovensku niekoľkokrát spôsobili blamáž.

35

Platenie členstva v medzinárodných vedeckých organizáciách boli vždy v minulosti veľmi problematické, neplatili sa a spôsobili Slovensku blamáž. Súčasní predstavitelia Ministerstva financií SR a rezortu školstva majú k tomu iný postoj, uvádza Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Slovenská republika uhradila druhú polovicu členského príspevku do CERN-u. CERN je najznámejšia medzinárodná vládna organizácia v oblasti výskumu elementárnych častíc a štruktúry hmoty a predstavuje svetovú špičku v tejto oblasti.

Sídli v Ženeve, bola založená v roku 1954 a v súčasnosti združuje 23 členských krajín. Slovenská republika je jej členom od roku 1993 a v organizácii má vysoké renomé. Slovenskí fyzici sa napríklad na experimente ATLAS svojou prácou výrazne podieľali na významnom objave Higgsovho bozónu, za ktorý bola v roku 2013 udelená Nobelova cena za fyziku, informovalo ministerstvo.

Roky hanby spôsobenej problémami s platením členstiev v medzinárodných vedeckých organizáciách sú už minulosťou,povedal ešte 7.10. štátny tajomník Ľudovít Paulis. Vláda vtedy schválila pokračovanie spolupráce Slovenska s ESA (Európskou vesmírnou agentúrou).

Doterajšia spolupráca s ESA bola limitovaná, vesmírny výskum nemohol dospieť až do komerčnej fázy. V pridruženom členstve, ktoré Slovensko od budúceho roka bude mať, môže vzniknúť hotový produkt. Slovenské firmy získajú možnosť byť dodávateľmi alebo subdodávateľmi dodávateľov ESA. Je to možnosť pre softvérové firmy, startupy, ale aj firmy z oblasti automobilového či leteckého priemyslu, ozrejmil.