Úvod Operátori O2 O2 vysvetľuje: Najmenšie žiarenie z 5G je v byte priamo pod vysielačom

O2 vysvetľuje: Najmenšie žiarenie z 5G je v byte priamo pod vysielačom

O2 zmeral žiarenie. Najnižšiu hodnotu nameral v byte rovno pod vysielačom.

67

Tretí najväčší operátor na Slovensku, O2, v Bratislave spustil prvú komerčnú prevádzku 5G siete na Slovensku. Dostupná je v štyroch mestských častiach – v Petržalke, Dúbravke, Ružinove a v Karlovej Vsi.

Nová generácia sietí so sebou prináša vyššie rýchlosti, nižšiu odozvu a mnoho ďalšieho. Konkrétnym meraniam rýchlostí sme sa venovali v samostatnom článku.

Nezanedbateľnú časť prezentácie O2 venoval aj zdraviu, resp. šíreniu hoaxov. Aby ľuďom ukázal, že žiarenie z 5G vysielačov pre ľudí nepredstavuje nebezpečenstvo, na pomoc si prizval odborníkov s meračom elektromagnetického poľa (EMF).

Na prezentácii zároveň operátor ukázal obrázok, ktorý ukazuje hodnoty žiarenia podľa toho, kde sa nachádzate. Najvyššia hodnota je, prirodzene, hneď vedľa vysielača, najnižšia zas v byte priamo pod ním.

Hodnoty nameraného žiarenia podľa miesta merania.

Legislatíva hovorí o maximálnej hodnote na úrovni 30 V/m, hodnotu hneď vedľa vysielača O2 nameralo 16,165 V/m. V byte priamo pod ním to bolo len 0,606 V/m a na ulici vedľa panelového domu 3,33 V/m.

Tieto hodnoty sú tak hlboko pod definovanou normou pre 5G. Pri „redakčnom“ teste bolo nameraných 0,8 V/m. Ide o ďalší dôkaz toho, že 5G technológia nespôsobuje problémy a nie je sa čoho báť. O2 si však očividne uvedomuje, že konšpirátorská scéna nikdy nespí.