Úvod Zaujímavosti Ľuďom prišli výsledky na COVID-19, no na teste neboli. Ministerstvo sa bráni,...

Ľuďom prišli výsledky na COVID-19, no na teste neboli. Ministerstvo sa bráni, je to len preklep!

10

Na Facebooku sa objavilo niekoľko príspevkov ľudí, o tom ako im prišli SMS správy s negatívnym výsledkom na ochorenie COVID-19. Pochopiteľne, tejto témy sa okamžite chytila konšpirátorská komunita, ktorá začala rozoberať ako sú čísla testov klamstvom.

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky preto na Facebooku vysvetlilo, ako k týmto omylom dochádza a čo treba robiť ak vám taká SMS správa príde.

Na Facebooku kolujú viaceré statusy o tom, ako niekomu prišiel výsledok testu, ale na žiadnom teste pritom nebol/nebola. Ľudia majú tendenciu o tom špekulovať a spochybňovať kvôli tomu systém testovania, preto je dôležité sa tomu venovať,” píše ministerstvo v príspevku.

Môžu za to preklepy

Podľa Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré problematiku overovalo s Národným centrom zdravotníckych informácií za omylné SMS správy môžu preklepy pri zadávaní telefónneho čísla. Stačí sa pomýliť v jednom čísle a SMS správa príde niekomu úplne inému.

Ministerstvo zároveň odporúča, čo robiť ak vám takáto správa príde.

Ak by vám náhodou pr SMS-ka s negatívnym výsledkom testu a na teste ste neboli, stačí to jednoducho ignorovať. My sa za chybu ospravedlňujeme, vy môžete byť v kľude,” radí.

Ak by vám náhodou prišla SMS-ka s pozitívnym výsledkom testu a na teste ste neboli, bude vám ešte volať ÚVZ, s ktorým si vysvetlíte, že pravdepodobne došlo k chybe pri zadávaní čísla – ÚVZ potom dohľadá osobu, ktorej daný test prislúcha,“ upokojuje.

V každom prípade, nie je dôvod vytvárať hneď konšpiračné teórie. Systém rozposiela SMS-ky automaticky, pri vysokom počte testov sa chyby a preklepy stávajú. Ministerstvo situácia mrzí, aj preto sa snažia podobné situácie objasniť aj týmto spôsobom.