Samsung dnes oficiálne predstavil najdrahší a technologicky najpokrokovejší smartfón tohto roka. Samsung Galaxy Z Fold2 5G je špičkové zariadenie so skladacím displejom, ktoré navyše ponúka ďalší, v porovnaní s prvou generáciou výrazne väčší displej na prednej strane.

Galaxy Z Fold2: Hardvérová výbava

Začnime pekne po poriadku, hardvérovou výbavou novinky.

Základ telefónu tvoria dva displeje. Predný Super AMOLED displej s uhlopriečkou 6,2-palca a rozlíšením 2 260 x 816 pixelov (386 ppi) a hlavný, skladací, s uhlopriečkou 7,6-plca a QXGA+ rozlíšením.

Skladací displej vďaka technológii AMOLED 2X disponuje 120 Hz obnovovacou frekvenciou a rozlíšením 2 208 x 1 768 pixelov (373 ppi).

Telefón je v zavretom stave relatívne malý. Meria len 68,0 x 159,2 x 16,8 mm (pánt), v otvorenom je pochopiteľne o dosť väčší, no zároveň tenší. Meria 128,2 x 159,2 x 6,9 mm. Čo sa váhy týka, dva displeje a 4 500 mAh batéria sa podpísali pod hmotnosť 282 gramov.

Súčasťou výbavy sú pochopiteľne aj foťáky. Z Fold 2 má dva predné fotoaparáty, jeden zabudovaný v prednom displeji a druhý zabudovaný v hlavnom, skladacom displeji. Oba majú rovnaké 10 Mpx rozlíšenie a clonu f/2.2 s uhlom záberu 80 stupňov.

Na zadnej strane sa nachádza trojitý hlavný fotoaparát pozostávajúci z 12 Mpx ultraširokouhlého snímača s clonou f/2.2, 12 Mpx širokouhlého snímača s technológiami Super Speed Dual Pixel AF, optickým stabilizátorom, clonou f/1.8 a veľkosťou pixelu 1,8 mikrometra a nakoniec 12 Mpx fotoaparát s teleobjektívom s clonou f/2.4. Z Fold2 tak ponúka 2x optický zoom a až 10x digitálny zoom.

Zariadenie podľa špecifikácií (v ktorých to Samsung nemenuje konkrétne) poháňa osemjadrový procesor Snapdragon 865+. Vychádzame zo špecifikácií jednotlivých jadier s taktami 3.09 GHz, 2.40 GHz a 1.80 GHz. Pre istotu sme však oslovili Samsung, ktorý by nám informáciu mal potvrdiť.

Vnútri smartfónu sa nachádza 12 GB operačnej pamäte RAM a 256 GB alebo 512 GB úložisko. Prítomná je aj spomínaná batéria o kapacite 4 500 mAh, ktorá je rozdelená na dva samostatné kusy. Z Fold2 samozrejme podporuje rýchle drôtové aj bezdrôtové nabíjanie. Presný výkon však bohužiaľ nemáme k dispozícii. Telefón poháňa Android 10.

Čo sa konektivity týka, ide o 5G telefón s najmodernejšími súčiastkami pre dosiahnutie čo najvyššej rýchlosti. Okrem toho podporuje aj Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, jednu eSIM kartu a jednu Nano SIM kartu.

V balení si nájdete samotný smartfón, dátový kábel, cestovný adaptér, špendlík na SIM kartu, stručný návod a slúchadlá (USB C) s technológiou AKG.

Galaxy Z Fold2: Výrazne vylepšený dizajn aj odolnosť

Samsung výrazne vylepšil oba displeje na zariadení. Predný displej na Fold2 5G ponúka až 6,2-palcovú uhlopriečku, zatiaľ čo ten hlavný (skladací) disponuje až 7,6-palcovou uhlopriečkou. To je poriadny posun vpred, ktorý určite poteší všetkých fanúšikov telefónov novej generácie.

Spoločnosť zároveň podobne ako pri zariadení Galaxy Note20 Ultra nasadila 120 Hz frekvenciu, ktorá sa mení v závislosti od toho, čo na zariadení robíte, a to od 11 Hz až po 120 Hz. Pripomenieme, že takýto panel nemá ani Galaxy S20 Ultra, ktorý vie obsah zobrazovať len na fixných 60 Hz alebo fixných 120 Hz.

Telefón sa v porovnaní s prvou generáciou výrazne stenčil. Hlavný displej prekrýva špeciálne ohybné sklo Ultra Thin Glass, ktoré sme mohli vidieť už aj pri modeli Galaxy Z Flip.

Pochopiteľne, pri skladacích smartfónoch je extrémne dôležitý skladací systém, ktorého jadrom je pántik. Skrytý pán s technológiou Hideaway Hinge s vačkovým mechanizmom je v tele smartfónu prakticky neviditeľný. Samsung pántik výrazne zosilnil, a tak bez akýchkoľvek problémov ostane otvorený v takmer akomkoľvek uhle. Okrem toho sa v pánte nachádzajú aj malé štetinky, ktoré pri otváraní a zatváraní telefónu celý mechanizmus čistia. K zlyhaniu celého systému by tak nemalo dôjsť, no robustnosť preveria až prvé recenzie.

Pri Galaxy Z Fold2 zároveň Samsung uvádza možnosť prispôsobiť si farbu krytu pántu. Ide o podobný systém aký funguje napríklad pri zariadeniach IQOS, ak ich poznáte. Na výber pritom budete mať krytov v prevedeniach Metallic Silver (strieborná), Metallic Gold (zlatá), Metallic Red (červená) a Metallic Blue (modrá).

Galaxy Z Fold2: Softvér špeciálne pre „skladačky“

Skladacie smartfóny by boli celkom zbytočné, ak by ich súčasťou bol klasický softvér, ktorý poznáme z klasických smartfónov. Glorifikovaný tablet veľa ľudí nezaujme. Samsung si je toho dobre vedomý a preto už pred rokom ukázal niekoľko funkcií a softvérových vylepšení, ktoré naplno využívajú skladací displej.

Jednou z funkcií je aj App Continuity, ktorá spája používanie predného a hlavného displeja. Ak napríklad otvoríte Google mapy na prednom displeji a následne otvoríte smartfón, aplikácia sa okamžite presunie na hlavný displej v takom stave, v akom ste ju zanechali.

Medzi ďalšie funkcie patrí napríklad režim Flex. Keď telefón zložíte do približne 45 stupňového uhla, obrazovka sa rozdelí na dve časti. Vo vrchnej budete mať náhľad toho, čo chcete fotiť a na spodnej časti všetky nastavenia a ovládacie prvky. Vďaka tomu je smartfón sám sebe akýmsi statívom, čo sa hodí pre skupinové fotky alebo časozberné video.

Spomenieme aj funkciu Dual Preview, ktorá náhľad z toho, čo vidí hlavný fotoaparát ukáže na hlavnom, ale aj prednom displeji. To v praxi znamená, že to, čo fotíte vidíte nielen vy, ale aj váš subjekt (fotená osoba).

Keď sme už pri tom fotení, najväčších fanúšikov selfie záberov určite poteší fakt, že fotiť môžu hlavným senzorom pre čo najkvalitnejšie zábery. Náhľad sa jednoducho zobrazí na prednom displeji.

Galaxy Z Fold2: Ešte väčší pracant než Note?

Samsung Z Fold2 vybavil mnohými funkciami určenými pre pracovanie s viacerými aplikáciami zároveň. Z vlastného prieskumu totiž zistil, že zákazníci, ktorí vlastnili pôvodný Galaxy Fold a zároveň tablet sa častejšie obracali práve na Fold.

Vo výbave tak nájdete funkcie ako Multi-Window Tray (dvojičky alebo trojičky aplikácií, ktoré otvoríte jedným ťuknutím), funkciu Drag and Drop (presunutie súborov z jednej aplikácie do druhej) a mnohé ďalšie.

Dizajnéri však mysleli aj na tých, ktorým nemusí úplne vyhovovať špeciálne zobrazenie pre väčšie displeje. V nastaveniach si tak môžete nastaviť či má telefón zobrazovať klasické „smartfónové“ zobrazenie alebo dizajn určený skôr pre tablety.

Zobrazenie jednotlivých aplikácií (napr. Gmail, YouTube alebo Spotify) si môžete upraviť na mieru. Kancelárske programy Office v systéme Microsoft 365 možno nastaviť podobne ako na tablete. Trebárs potenciál poštového programu Microsoft Outlook možno využiť naozaj na maximum, keď v ľavej časti displeja zobrazíte schránku a v pravej text aktuálnych správ. U dokumentov vo Worde, tabuliek v Exceli alebo prezentácií v PowerPointe možno zase pracovať s nástrojovou lištou podobne ako na PC,“ vysvetľuje Samsung.

Galaxy Z Fold2 5G: Cena a dostupnosť na Slovensku

Samsung Galaxy Z Fold2 5G sa na Slovensku začne predávať už 18. septembra za cenu 1 999 €. Predobjednať si ho môžete s dátumom doručenia 18. septembra už dnes. Dostupný je v prevedeniach Mystic Black (čierny) alebo Mystic Bronze (bronzový). Zakúpiť sa dá v značkových predajniach Samsung, na webe samsung.sk a v obchode Alza.

Pri nákupe Galaxy Z Fold2 5G z oficiálnej slovenskej distribúcie zákazníci automaticky získavajú poistenie náhodného poškodenia po dobu jedného roka od dátumu nákupu zariadenia. A v neposlednom rade sa majitelia môžu tešiť na priebežné aktualizácie operačného systému Android v troch generáciách.