Úvod Aplikácie Google mapy idú s dobou: Začali ukazovať výskyt ochorenia COVID-19

Google mapy idú s dobou: Začali ukazovať výskyt ochorenia COVID-19

Vrstva COVID-19 info.

1

V aplikácii Mapy od Google pribudne nová vrstva, ktorá zobrazí výskyt ochorenia COVID-19 v konkrétnych oblastiach po celom svete.

Mapy od Google v súčasnosti ponúkajú niekoľko grafických vrstiev, typov máp, ktoré zobrazujú terén, satelitné snímky alebo štandardnú mapu.

Doplnené sú o podrobnosti, verejnú dopravu, premávku či obľúbený nástroj Street View. V priebehu nasledujúcich dní k nim pribudne tzv. COVID-19 info vrstva, informuje Google vo svojom blogu. 

Po aktivovaní vrstvy (ikona pod profilovým obrázkom) aplikácia vybranú oblasť, napr. mesto alebo kraj, farebne zvýrazní podľa toho, aký veľký je výskyt ochorenia COVID-19 v danej oblasti.

COVID-19
Foto: Google

Súčasťou zobrazenia bude aj informácia o počte nových potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, a to ako 7-dňový priemer na 100 000 obyvateľov. Pri čísle sa zároveň zobrazí šípka, ktorá napovie, či počet nových prípadov rastie, alebo naopak, klesá.

Jednoduché a prehľadné riešenie má pomôcť používateľom s bezpečným a efektívnym plánovaním ciest alebo činností v oblastiach, v ktorých sa pohybujú alebo do ktorých plánujú napríklad cestovať.

COVID-19
Foto: Google

Google čerpá údaje o výskyte nákazy a ochorenia COVID-19 z overených zdrojov. Menuje Univerzitu Johna Hopkinsa, New York Times a Wikipediu. Tieto zdroje získavajú informácie o nákaze od Svetovej zdravotníckej organizácie, nemocníc, štátnych a regionálnych zdravotníckych úradov či ministerstiev.

Informácie z týchto zdrojov sa už zobrazujú vo vyhľadávaní Google. Po zadaní kľúčového výrazu „COVID-19“ vyhľadávanie zobrazí štatistiku výskytu pre celý svet, krajinu a dokonca regióny.

Vrstva COVID-19 info bude v aplikácii (Android aj iOS) k dispozícii po celom svete, vo všetkých 220 krajinách a územiach, kde sú Mapy od Google dostupné. To znamená, že sa to týka aj Slovenska. Aktualizácia prebehne ešte v priebehu tohto týždňa.

U nás novú vrstvu v aplikácii zatiaľ nevidíme, nevieme preto posúdiť podrobnosť a úroveň zobrazenia pre Slovensko.