Úvod Zaujímavosti FOTO: Takto vyzerá „slovenský“ koronavírus. Vedci zo SAV ukázali vírusové častice

FOTO: Takto vyzerá „slovenský“ koronavírus. Vedci zo SAV ukázali vírusové častice

Toto je "slovenský" koronavírus, ktorý vedci zo SAV izolovali zo slovenských pacientov s COVID-19.

72
Detail vírusových častíc (biele hviezdičky). Šípky – glykoproteínové výbežky (tzv. Spike protein) na povrchu vírusových častíc, voči ktorému je zacielená väčšina vyvíjaných vakcín (50 nm=0,00000005 m). Foto: SAV

Slovenskí vedci patria vo svete medzi špičku. Spomeňme si na Slovákov pracujúcich na vakcíne, ktorá javí dobré známky efektivity. Tím vedcov zo Slovenskej akadémie vied pred pár dňami zverejnil zaujímavé zábery koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré izoloval zo slovenských pacientov s COVID-19.

Ako vedci informovali, „nielen vedeckej komunite, ale aj širokej verejnosti sa tak naskytá unikátny pohľad na slovenský vírus, ktorý je už niekoľko mesiacov stredobodom pozornosti,“ píše SAV.

Zábery vznikli pomocou elektrónovej mikroskopie, ktorá dokáže zachytiť aj najmenšie štruktúry. Získané dáta vedci momentálne analyzujú. Ich cieľom je pochopenie jednotlivých krokov interakcie vírusu s infikovanými hostiteľskými bunkami, vysvetľuje SAV.

Vírusové častice SARS CoV-2 na povrchu bunky v oblasti aktívnej plazmalémy (krátke šípky) a vo vakuole cytosólu bunky (biela šípka). j – bunkové jadro, m – mitochondrie. Foto: SAV

Akadémia vied pomôže európskemu výskumu

O tom, že na Slovensku máme svetových vedcov svedčí aj fakt, že ich práca sa dostáva aj ďaleko za hranice Slovenska. „13. augusta vyšiel v uznávanom časopise európskych infektológov Eurosurveillance článok „Geographical and temporal distribution of SARS-CoV-2 clades in the WHO European Region, January to June 2020“, ktorý sa zaoberá distribúciou a evolučnou príbuznosťou vírusu SARS-CoV-2 v európskych krajinách v období od januára do júna 2020.

Vďaka spolupráci výskumného tímu Dr. Borisa Klempu z Biomedicínskeho centra SAV s kolegami z Univerzitného vedeckého parku UK a Úradu verejného zdravotníctva v Bratislave boli do tejto analýzy zahrnuté aj sekvencie slovenských izolátov SARS-CoV-2, čím slovenskí vedci prispeli k poznatkom o šírení a genetickej diverzite nového koronavírusu v európskom regióne,objasnila SAV.