Úvod Zaujímavosti Dvaja poliaci dosiahli obrovský výsledok: DOOM hrali na 1000 FPS

Dvaja poliaci dosiahli obrovský výsledok: DOOM hrali na 1000 FPS

Zostavu chladil tekutý dusík, s nastaveniami experimentovali 2 dni.

0

Hlavný vývojár enginov v id Software, Billy Kahn, začiatkom roku povedal, že verzia id Tech 7, ktorá poháňa DOOM Eternal, je hru schopný zobraziť aj pri snímkovaní 1 000 FPS. Predchádzajúca generácia enginu pritom podporovala maximálne 250 FPS.

Toto tvrdenie sa preto rozhodli otestovať poľskí nadšenci. Obchod X-kom a miestna pobočka Bethesdy sa preto pustili do práce a výsledky sú skutočne zaujímavé, informoval PC Gamer.

Piotr „Lipton“ Szymanski a Marcin „Ryba“ Rywak, poľskí overclockeri (pretaktovači) spoločne vytvorili zostavu, ktorá skutočne dokázala rozbehnúť DOOM Eternal na 1 000 FPS. Pochopiteľne, nešlo o úplne bežnú zostavu. Tú ich napríklad chladil tekutý dusík.

  • CPU: Intel Core i7-9700K na 6.6 GHz
  • Základná doska: ASUS Maximus XI Apex
  • GPU: Asus RTX 28080 Ti Strix na 2.4 GHz
  • RAM: HyperX Predator 4000 MHz CL19 2×8 GB
  • SSD: Samsung 512 GB M.2 NVMe Evo Plus
  • Zdroj: Be Quiet 1 200 W Straight Power

S definíciou „hrať DOOM na 1 000 FPS“ sa dvojica trochu pohrala. Presných tisíc snímok za sekundu sa im totiž podarilo dosiahnuť pri rozlíšení 720p, vypnutom HDR a pohľade do čiernej steny. Hra teda nemusela vykresľovať zložité scény.

1000 FPS je pri akejkoľvek hre veľkým míľnikom

Aj napriek tomu však treba dodať, že pri bežnom hraní ich zostava dokázala v DOOMe zobrazovať 600 snímok za sekundu. To je parádny výsledok akokoľvek sa na to pozriete.

Bežní, ale aj súťažní hráči toľko snímok v skutočnosti nepotrebujú a dlho ani potrebovať nebudú. Medzi najrýchlejšie monitory patria 240 Hz, resp. 360 Hz panely. Je však ohromné ako ďaleko dokázali vývojári herného enginu potiahnuť to, čo dokáže.