Úvod Samsung Samsung Galaxy Note20 Samsung Galaxy Note20 predstavený: Nové foťáky, 5G, zdokonalený S Pen a viac!

Samsung Galaxy Note20 predstavený: Nové foťáky, 5G, zdokonalený S Pen a viac!

11

Spoločnosť Samsung na tlačovom podujatí Galaxy Unpacked predstavila očakávanú dvojicu smartfónov Galaxy Note20 a Note20 Ultra. Obe novinky prinášajú viac výkonu, prepracovanejšie nástroje pre produktivitu a poriadne fotoaparáty.

Najlepšie vybavený model Samsung Galaxy Note20 Ultra prichádza s prémiovou konštrukciou, extra tenkými rámikmi, malým otvorom pre selfie kameru v strede hornej časti obrazovky a poriadnym foto modulom, ktorý naživo pôsobí ešte masívnejšie než na sprievodných fotografiách.

Do tela o rozmeroch 77,2 x 164,8 x 8,1 milimetra a váhe 208 gramov výrobca uložil prvotriedny 6,9″ AMOLED displej s WQHD+ rozlíšením a pomerom strán 19,3:9. Obrazovka má zakrivené postranné okraje a využíva 120 Hz obnovovaciu frekvenciu, ktorá sa automaticky prispôsobuje obsahu.

Maximálna frekvencia obnovovania obrazovky je k dispozícii napr. pri hraní podporovaných hier. Pri čítaní e-knihy, naopak, klesne na minimum – 24 FPS. Takýmto spôsobom sa efektívnejšie narába s energiou, čo vedie k lepšej výdrži na jedno nabitie.

Displej vie dosiahnuť svietivosť až 1500 nitov, čo je o 25 percent viac ako v prípade predchádzajúcej generácie Note10. Dobrou správou je, že obrazovku chráni najnovšia generácia odolného skla Gorilla Glass Victus (a.k.a Gorilla Glass 7).

Štandardný Samsung Galaxy Note20 vyhovie používateľom, ktorí preferujú o niečo menšiu a hlavne plochú obrazovku bez zakrivených okrajov. Disponuje uhlopriečkou 6,7″, FHD+ rozlíšením, pomerom strán 20:9 a 60 Hz obnovovacou frekvenciou. Telo zariadenia meria 75,2 x 161,6 x 8,3 milimetra a váži 192 gramov.

Vrstva Gorilla Glass Victus chráni len model Note20 Ultra. Ultrazvukovú čítačku odtlačkov v displeji využívajú obe zariadenia, čo platí aj o odolnosti IP68.

Produktivita

Rad Note je pevne spätý s produktivitou a dotykovým perom S Pen. V tomto smere došlo k zásadnejšej inovácii. Pero má pri Galaxy Note20 Ultra odozvu 9ms, čo je o celých 80 percent viac ako v prípade Note10. Štandardný Note20 až takúto úroveň odozvy neposkytuje. Aj napriek tomu ale došlo k významnému, 40-percentnému zrýchleniu odozvy.

Vývojári do systému zapracovali v rámci S Pen funkcie Air Actions nové gestá. Stačí napríklad nakresliť šípku späť, čím sa automaticky vyvolá akcia krok späť.

Takýmto spôsobom sa tiež vrátite na domovskú obrazovku, otvoríte nedávne aplikácie, vykonáte inteligentný výber alebo snímku obrazovky, do ktorej môžete okamžite dopísať poznámku alebo niečo vyznačiť.

Užšie partnerstvo so spoločnosťou Microsoft umožňuje pripojiť zariadenia Note20 k Windows počítačom. Priamo z PC môžete pristupovať k nainštalovaným aplikáciam v smartfóne, k upozorneniam, presúvať a kopírovať súbory, pracovať s poznámkami a dokumentmi a podobne.

Poznámky z aplikácie Samsung Notes sa môžu automaticky synchronizovať do OneNote v Outlooku. Aplikácia Notes po novom umožňuje editovať PDF dokumenty, používať rôzne šablóny a obsah synchronizuje naprieč zariadeniami.

Režim DeX teraz funguje bezdrôtovo na každom TV alebo monitore, ktorý podporuje funkciu zrkadlenia obrazu. Je len na vás, či potrebujete používať väčšiu obrazovku, alebo dve obrazovky súčasne. Pri pripojení k veľkej obrazovke sa dá smarfón používať ako touchpad alebo klávesnica.

Novinkou je Ultra-Wideband technológia pre okamžité zdieľanie fotiek, videí alebo súborov do blízkych zariadení. Stačí sa so smartfónom priblížiť k inému Galaxy zariadeniu s UWB a následne potvrdiť prenos v menu zdieľania, kde sa blízke zariadenie, napr. vášho kolegu, automaticky zobrazí.

Dáta v zariadeniach chráni viacvrstvové zabezpečenie Samsung Knox, ktoré spĺňa bezpečnostné štandardy EAL6+, FIPS 140-2 (využívané vládou USA) a STIG (ministerstvo obrany USA)

Fotoaparát

Samsung Galaxy Note20 Ultra pracuje so 108 Mpx snímačom obrazu s clonou f/1.8, optickou stabilizáciou a technológiou zlučovania pixelov. Pre zaostrovanie teraz slúži laser, ktorý eliminoval problémy s pomalším zaostrovaním v Galaxy S20 Ultra.

12 Mpx snímač (f/3.0) s tele objektívom a optickou stabilizáciou obrazu sprostredkuje 5x optické priblíženie. Druhý 12 Mpx senzor pokrýva ultra širokú fotografiu (f/2.2). Predný fotoaparát s automatickým zaostrovaním má rozlíšenie 10 Mpx a svetelnosť f/2.2.

Režim Pro Video podporuje snímanie videa v 8K rozlíšení pri 24 FPS vo filmovom formáte 21:9. Pri 120 FPS je možné natáčať videá v FHD rozlíšení v pomere strán 16:9. Súčasťou režimu Pro Video je aj Pro Audio.

V reálnom čase počas natáčania umožňuje upravovať hlasitosť, vybrať smer záznamu zvuku (spredu zozadu a z okolia – 3 integrované mikrofóny), alebo môžete pre nahrávanie zvuku použiť slúchadlá Galaxy Buds. Poslúžia teda ako externý Bluetooth mikrofón.

Samozrejmosťou je Nočný režim, režim pre snímanie portrétov a rad ďalších funkcií, ktoré využívajú univerzálnosť a vysokú obrazovú kvalitu fotoaparátov.

Foto výbava štandardného modelu Note20 je trochu odlišná. 108 Mpx snímač nahradil 12 fotoaparát s optickou stabilizáciou a svetelnosťou f/1.8. 3x hybridné priblíženie zabezpečí 64 Mpx senzor s optickou stabilizáciou a svetelnosťou f/2.0. Laser v tomto prípade chýba. Ultra široký a predný fotoaparát je totožný s modelom Note20 Ultra.

Výkon a pripojenie

Obe zariadenia poháňa 7nm čipset Exynos 990. Galaxy Note20 má 8 GB operačnú pamäť LPDDR5 a 256 GB úložisko. Ultra verzia disponuje 12 GB RAM a 256 alebo až 512 GB úložiskom. MicroSD karty podporuje len model Note20 Ultra. Výkonu kontruje ultra rýchle pripojenie WiFi 6 a 5G.

Rad Note20 poslúži aj ako mobilná herná konzola. Vďaka podpore Xbox Game Pass Ultimate získajú používatelia prístup k viac ako stovke hier.

Batéria a nabíjanie

Samsung Galaxy Note20 Ultra je vybavený 4500 mAh batériou s 25W drôtovým, 15W bezdrôtovým a 4,5W reverzným nabíjaním. Tieto hodnoty platia aj pre Note20, len s tým rozdielom, že má o niečo menšiu, 4300 mAh batériu. 25W adaptér pre nabíjanie je súčasťou balenia.

Cena a dostupnosť na Slovensku

Samsung Galaxy Note20 Ultra bude u nás dostupný len v 5G verzii, a to za 1299 € (čierna a bronzová farba). Model s 12 GB RAM a 512 GB ROM si kúpite za 1399 € (len čierna farba).

Samsung Galaxy Note20 (4G) dostal maloobchodnú odporúčanú cenu 949 € (zelená, bronzová, šedá). Galaxy Note20 s 5G pripojením bude drahší, jeho cena je 1049 € (bronzová, šedá).

Systém predbežných objednávok odštartoval 5. augusta 2020, a končí 20. augusta 2020. Maloobchodný predaj bude následne zahájený 21. augusta 2020. Záujemcovia získajú k predbežnej objednávke darček. Vybrať si môžu buď hudobný, alebo herný balíček.

Hudobný balíček obsahuje nové slúchadlá Galaxy Buds Live v hodnote 189 €. Súčasťou herného balíčka je ovládač MOGA XP5-X (69,90 €), bezdrôtová nabíjačka (59,90 €) a 3-mesačné predplatné Xbox Game Pass (12,99 €/mes.). Tieto benefity platia pri predbežnej objednávke Galaxy Note20 Ultra.

K predobjednávke štandardného Samsungu Galaxy Note20 výrobca pribalí slúchadlá Galaxy Buds+ za 169 €. Herný balíček je rovnaký, obsahuje ale o menej výkonnú bezdrôtovú nabíjačku v cene 49,90 €.

Postup predobjednania

Ak si Note20 alebo Note20 Ultra predobjednáte u niektorého z partnerských predajcov, do 20. 8. 2020 sa musíte zaregistrovať na stránke samsung-bonus.eu, čím vyjadríte svoj záujem o bonus.

Od 21. 8. 2020 do 21. 9. 2020 musíte následne na samsung-bonus.eu doregistrovať identifikačné údaje zo svojho nového smartfónu. Po schválení údajov vám Samsung zašle e-voucher na príslušenstvo podľa vlastného výberu.

Tento e-voucher potom použijete v e-shope samsung.sk. Jeho platnosť je nastavená do 21. 10. 2020.