Bezdrôtových tyčových vysávačov produkcie Xiaomi, teda presnejšie jej podznačky JIMMY, sme mali možnosť vyskúšať už niekoľko. Všetky si od nás vyslúžili pozítívne hodnotenia za svoj výkon, dizajn či cenu. Tentokrát však Xiaomi zdvihol latku o niečo vyššie – svojou novinkou JIMMY JV85 Pro.

Ide o úplne nový a najvýkonnejší vysávač, aký kedy spoločnosť Xiaomi vyrobila. Zmena však nenastala len po výkonnostnej stránke. Výrobca pri JIMMY JV85 Pro prekopal dizajn takmer od základu, za čo si vyslúžil kopu plusových bodov navyše. Čo všetko je teda iné, nové a lepšie?

JIMMY JV85 Pro: Dizajn a spracovanie

Vizuálne zmeny sú badateľné hneď na prvý pohľad. Výrobca sa tentokrát nerozhodol umiestniť digitálny motor a prachovú nádobu vertikálne, ako tomu bolo pri predchádzajúcich generáciách, ale horizontálne, čo umožnilo zjednodušenie prístupu k nečistotám pod nábytkom.

V základni sa aj tentokrát nachádza vymeniteľná batéria, ktorá je v tomto prípade valcového tvaru, vďaka čomu pôsobí nenápadnejšie a vyzerá ako súčasť konštrukcie. V prednej časti sa nachádza prachová nádoba s kapacitou 0,6 l. Jej čistenie Xiaomi vymyslelo tak, aby bolo jednoduché, rýchle a efektívne. Ak potrebujete z nádoby vysypať sypké nečistoty, stačí otvoriť veko prachovej nádoby a obsah jednoducho vysypať do smetného koša. Keď však nádobu naplníte natoľko, že bude potrebovať o niečo hĺbkovejšie čistenie, na opačnej strane nájdete dve odnímateľné časti, ktorými po ich otočení vytiahnete vnútornú aj vonkajšiu časť filtra. Ten je možné aj spolu s rotačnou kefou umyť vo vode, dbajte však na úplné vysušenie pred ďalším použitím.

Na vrchu konštrukcie sa už tradične nachádza tlačidlo pre zapnutie a vypnutie a ďalšie tlačidlo na regulovanie výkonu. Vybrať si môžete z troch režimov Eco, Turbo alebo Max. Po zapnutí vysávača je automaticky predvolený režim Turbo. Vy si však môžete zvoliť, aký režim vyhovuje vám a ktorý je najvhodnejší pre vašu domácnosť. Výrobca na stránke predajcu uvádza, že je vysávač vhodný aj pre domácnosť so zvieratami. Zvieracie chlpy z tvrdých podláh spoľahlivo zozbiera aj najnižší režim Eco, pri vysávaní kobercov je však vhodné pridať výkon.

Vynikajúcou pomôckou, ktorá sa pri vysávačoch JIMMY nachádza prvýkrát, je prítomnosť informačného LED displeja, ktorý vás bude neustále informovať o stave batérie a zvolenom výkonnostnom režime.

JIMMY JV85 Pro: Bohatý obsah balenia

V balení nájdete množstvo rôznych nadstavcov, ktoré môžete rôzne kombinovať a nájsť si rôzne spôsoby, ktoré vám budú najviac vyhovovať. Kombinácií je vďaka nadstavcov naozaj veľké množstvo a možno budete mať spočiatku pocit, že až zbytočne. Verte mi však, že sa naučíte využívať takmer všetky.

Samozrejmosťou je dlhá kovová tyč, ktorá však takisto prešla dizajnovou zmenou. V jej strede sa totiž nachádza kĺb, ktorý vám umožní upratovanie pod nábytkom bez toho, aby ste sa museli zohnúť. Hybnosť kĺbu aktivujete stlačením tlačidla, preto sa nestane, že sa vám počas bežného upratovania začne ohýbať tyč vtedy, keď nechcete. Výborný pomocník pre všetkých, ale najmä pre starších ľudí alebo pre tých, ktorí trpia zdravotnými problémami.

Hlavnú hubicu tvorí rotačná kefa, ktorá je tvorená jemnými a hrubými vláknami, vďaka ktorým dokáže pozbierať aj ten najjemnejší prach z tvrdých podlách či kobercov s nízkym vlasom. Ak doma máte koberce s vyšším vlasom, nevadí. V balení tiež nájdete špeciálnu kefu so štetinami, ktorá je určená práve na takéto koberce.

To však nie je všetko. Okrem týchto dvoch hlavných nadstavcov nájdete v balení množstvo ďalších. Medzi nimi napríklad úzky nadstavec s posuvnou kefkou, ktorý využijete na vysávanie úzkych priestorov, napríklad medzi podsedákmi v pohovke či kútov miestností, plochý nadstavec takisto s posuvnou kefkou na vysávanie prachu, jemnú kefku podobnú malej metličke, s ktorou odstránite prach z jemných povrchov, akými sú napríklad závesy či malú hubicu vhodnú na čalúnené povrchy, teda napríklad na pohovky či matrace.

Všetky nadstavce môžete po odpojení dlhej kovovej tyče pripojiť priamo na vysávač, čím z neho razom spravíte vysávač ručný, alebo môžete využiť ďalšie dve vychytávky, ktoré sa u predchádzajúcich generácií Xiaomi JIMMY nenachádzali. Jednou z nich je ohybná hadica, ktorú veľmi dobre poznáte z klasických vysávačov s káblom a kolieskami. Tá vám sprístupní upratovanie na ťažko dostupných miestach a je vynikajúcim pomocníkom, na ktorého si zvyknete veľmi, veľmi rýchlo. Počas testovania som tento doplnok využívala napríklad na vysávanie prachu na vyššom nábytku či napríklad v aute, kde sa s ručným vysávačom nie všade dostanete. S pomocnou ohybnou hadicou však bez problémov. V balení tiež nájdete kĺb, ktorý vám tiež sprístupní vyššie položené miesta, akými sú skrinky či napríklad lustre.

JIMMY JV85 Pro: Výkon

Xiaomi JIMMY JV85 Pro ja najvýkonnejším výsávačom, aký kedy Xiaomi vyrobil. Digitálny motor, ktorý vysávač poháňa, dosahuje výkon až 550 W so 100 000 otáčkami za minútu. Vďaka tomu výrobca dosiahol 200 AW (AirWatt) sací výkon, ktorý len tak niekde nenájdete. Saciemu výkonu napomáha tiež patentovaný horizontálny dizajn, ktorý uľahčuje priechod vzduchu, čím tiež zvyšuje jeho rýchlosť a priamo úmerne aj výkon.

JIMMY JV85 Pro je vybavený batériou, ktorú tvorí 8 častí, pričom každá z nich disponuje kapacitou 2 500 mAh. Vďaka tomu dokáže batéria poháňať vysávač aj pri tak vysokom výkone, akým JIMMY JV85 Pro disponuje. Výrobca síce sľubuje až 70-minútovúvýdrž na jedno nabitie, no žiaľ, pri vyššom výkone som takéhoto času počas testovania nedosiahla. Pri zapnutí je automatický nastavený stredný výkon a aj pri ňom ubúdaju percentá z batérie pomerne rýchlo. Avšak na upratanie jedného väčšieho bytu to bohate postačí.

Jediným miernym sklamaním, na ktoré som počas testovania narazila, je štýl nabíjania batérie. Výrobca totiž vysávač nevybavil nabíjacím portom, ku ktorému nabíjací kábel jednoducho pripojíte, ale vymyslel to mierne komplikovane. Kábel totiž môžete zapojiť len do doku, ktorý slúži zároveň ako stojan pipevnený k stene. Na ten potom vysávač zavesíte a vysávač sa začne nabíjať bezdrôtovo. Výrobca však nemyslel na to, že nie každý bude chcieť tento dok využiť, v tom prípade je nabíjanie o niečo, povedzme, komickejšie.

JIMMY JV85 Pro: Verdikt

Najvýkonnejší vysávač od Xiaomi sme testovali počas posledných dvoch týždňov. Za tento čas som sa nestretla so žiadnym problémom a ani nenarazila na nečistoty, s ktorými by si JIMMY JV85 Pro neporadil. Hoci máme doma dvoch štvornohých miláčikov, po ktorých ostáva na podlahe srsti až až, nemusela som dlhé zvieracie chlpy z kefy vysávača ani raz odmotávať. JIMMY JV85 Pro má totiž okolo rotačnej kefy umiestnený “hrebeň”, ktorý zamotávaniu dlhých chlpov či vlasov zabraňuje.

Vzhľadom k jeho vysokému výkonu ubúda kapacita pomerne rýchlo, no na upratovanie celého bytu bohate vystačí. Ak využijete nabíjací dok, ktorý zároveň slúži aj ako nástenný držiak, po každom použití, budete mať vysávač vždy plne nabitý a pripravený kedykoľvek budete potrebovať.

Ak sa vám najvýkonnejší JIMMY JV85 Pro zapáčil a máte pocit, že by do vašej domácnosti zapadol, nájdete ho na stránke predajcu Geekbuying s cenovkou 296,55 EUR. Ak však využijete kupón JV85PRO5, cena sa zníži na 259,71 EUR. Nie je to síce najnižšia suma, no kvalita a výkon vysávača tejto cene skutočne zodpovedá a pravdepodobne ju aj vysoko prevyšuje.

Vysávač vám bude po zadaní objednávky doručený z európskeho skladu kuriérom GLS úplne zadarmo. V prípade, že preferujete skôr prepravnú spoločnosť UPS, budete si musieť priplatiť poštovné v hodnote 2,95 EUR.