Úvod Zaujímavosti Hviezdny internet od Elona Muska: Starlink už funguje, takéto rýchlosti namerali!

Hviezdny internet od Elona Muska: Starlink už funguje, takéto rýchlosti namerali!

Starlink funguje.

9

Nad našimi hlavami momentálne krúži asi 600 satelitov, ktoré sú súčasťou projektu Starlink výstredného podnikateľa Elona Muska. Sústava satelitov má v budúcnosti zabezpečiť rýchle internetové pripojenie aj pre tie najodľahlejšie časti sveta.

Naposledy vyniesla ďalšiu dávku satelitov na obežnú dráhu raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX 18. augusta (video nižšie). Išlo už o pomerne rutinný a opäť úspešný let, ktorý však bol niečím výnimočný.

Prvý stupeň rakety Falcon 9 si v daný deň odbil už šiesty štart v poradí, čím spoločnosť SpaceX dosiahla nový rekord. Opakované použitie tohto komponentu pomáha znižovať náklady na lety do vesmíru.

Prvý stupeň rakety úspešne pristál na plošine v Atlantickom oceáne, ktorú spoločnosť pomenovala ako „Of Course I Still Love You“.

Vesmírny internet Starlink má ešte ďaleko od komerčnej prevádzky. Celkovú zostavu má tvoriť až približne 12 tisíc komunikačných satelitov. Množstvo družíc však znepokojuje komunitu astronómov, ktorí upozorňujú, že narušia pozorovanie vesmíru a objektov vzdialených mnoho svetelných rokov od Zeme.

Napriek tomu, že sieť Starlink ešte komerčne nefunguje, niekoľkým používateľom sa v rámci beta testovania podarilo zmerať rýchlosť internetového pripojenia, ktoré poskytujú.

Podľa portálu ArsTechnica našli používatelia komunitného fóra Reddit záznamy o meraniach rýchlosti v databáze populárneho nástroja Speedtest (Ookla). Objavili 12 testov rýchlosti, ktoré sa uskutočnili začiatkom tohto mesiaca.

Priemerná rýchlosť, kdekoľvek na svete

Výsledok? Priemerná rýchlosť sťahovania na úrovni 42,8 Mb/s. Väčšina testov sa uskutočnila v Kalifornii v Los Angeles. Rýchlosť sťahovania sa pohybovala od 11 do 60 Mb/s, rýchlosť nahrávania od 4,5 do 17,7 Mb/s. Odozva sa nachádzala v rozmedzí od 20 do približne 90 milisekúnd.

Starlink
Jeden zo záznamov merania rýchlosti. Foto: Reddit

Od cieľovej méty, rýchlosti sťahovania na úrovni 1 Gb/s, má vesmírne širokopásmové pripojenie ešte ďaleko. Výsledky sú ale vzhľadom na obmedzený počet aktívnych družíc veľmi dobré. Teda je aspoň jasné, že fungujú. Zásadné ale bude hlavne dosiahnutie nízkej odozvy, keďže musí signál pochádzajúci z družíc prekonať veľkú vzdialenosť.

Dobrou správou je, že Starlink má v pláne spustiť v nadchádzajúcich týždňoch verejné beta testovanie siete. Tou zlou zase je, že si ho u nás neužijeme. Dostupné bude najskôr v USA a v Kanade. Plošnejšie rozšírenie sa očakáva v roku 2021. Zmluvu uzavretú so svojim operátorom tak zatiaľ trhať nemusíte.