Úvod Zaujímavosti Vyvinuli krvný test: 5 typov rakovín objaví o niekoľko rokov skôr!

Vyvinuli krvný test: 5 typov rakovín objaví o niekoľko rokov skôr!

Nový test má veľký potenciál zachrániť milióny životov rýchlejšou diagnózou.

5

Vedci vyvinuli nový krvný test pomenovaný PanSeer, ktorý dokáže zistiť prítomnosť piatich typov rakovín o niekoľko rokov skôr než konvenčné diagnostické metódy. Vyplýva to zo štúdie, ktorá bola publikovaná tento týždeň, informoval server Science Alert.

Vývoj má na starosti startup Sino-US. Pri testovaní test detegoval rakovinu o 1 až 4 roky skôr než sa skutočne ukázala pri 91 % pozitívne testovaných ľudí. Pri krvnom teste ani jeden z testovaných ľudí nevykazoval symptómy spojené s rakovinovým ochorením. Do štyroch rokov boli ovplyvneným ľuďom zistené rakoviny žalúdka, hltanu, hrubého čreva, pľúc alebo pečene, píše sa v štúdii.

Našou hlavnou prioritou je testovať najrizikovejšiu skupinu ľudí. Sú to ľudia, ktorí pochádzajú z rodín, v ktorých sa objavila rakovina,hovorí spoluautor štúdie Kun Zhang, šéf bioinžinierstva na University of California v San Diegu.

Výrazne vyššia šanca na prežitie

Včasné odhalenie rakovín je absolútne rozhodujúce, keďže šanca prežiť sa výrazne zlepšuje v prípade ak sa rakovina začne liečiť v jej ranom štádiu. V tomto čase sa darí odstraňovať nádory či už chirurgicky, liekmi alebo radiáciou.

Výskumníci vyhodnotili krvné vzorky od 600 náhodne vybraných ľudí, ktorí sa prihlásili do 10-ročnej štúdie. Dovedna sa ich do štúdie prihlásilo až 120 000.

Pri 191 ľuďoch, ktorým sa neskôr potvrdila rakovina, vedci novým testom analyzovali krvné vzorky, ktoré im odobrali ešte pred štyrmi rokmi. PanSeer vykazoval takmer 90 % presnosť.

Tak skoro nepríde

Cieľom vedcov je zaradiť test PanSeer do preventívnych vyšetrení. Novinku momentálne čakajú ďalšie dlhodobé testy, na základe ktorých sa preukáže alebo nepreukáže či je skutočne tak presná ako sa predpokladá.

Je však nutné dodať, že PanSeer funguje vtedy, keď už človek v tele rakovinu má, akurát sa zatiaľ neprejavuje.