Úvod Zaujímavosti Nemecko ide s dobou: Ukázali občiansky preukaz v smartfóne!

Nemecko ide s dobou: Ukázali občiansky preukaz v smartfóne!

9

Nosenie občianskeho preukazu vo forme plastovej kartičky môže byť už čoskoro prežitok. Efektívnejšie riešenie vo forme elektronického občianskeho zabudovaného do smartfónu nedávno úspešne otestovalo Nemecko, píše server Samsungmania.

Nemecký Spolkový úrad pre bezpečnosť informačnej techniky (BSI) v spolupráci s tlačiarňou Bundesdruckerei, divíziou Deutsche Telekom a spoločnosťou Samsung vyvinuli elektronický občiansky preukaz, ktorý si môžete jednoducho pomocou NFC a PIN kódu nahrať do smartfónu. Úrady si ako ideálny nástroj vybrali zariadenia radu Galaxy S20, do ktorých nahrali nedávno vyvinutú aplikáciu.

Zariadenia Samsung sú okrem iného známe aj tým, že využívajú zabezpečené úložisko, resp. priestor v smartfóne, známy ako Knox. Testované smartfóny boli zároveň vybavené zabezpečeným eSE čipom S3K250AF, ktorého úlohou je postarať sa o maximálnu bezpečnosť všetkých citlivých informácií. Tie sa šifrujú spôsobom, ktorý pre overenie nevyžaduje pripojenie k internetu. Dáta sa preto nezdieľajú so vzdialenými servermi.

eID v smartfóne môžu občania následne využiť ku komunikácii s úradmi či v bankách. Slovensko už dávnejšie taktiež spustilo projekt eID. K nemu je však potrebná čítačka a celý proces nie je až tak intuitívny ako pri riešení, ktoré vytvorilo Nemecko.

V budúcnosti sa predpokladá, že sa ku „mobilnému občianskemu“ pridá aj vodičský preukaz, kartička poistenca a ďalšie dôležité doklady.