Úvod Novinky Android Android 10 sa šíri 1,5x rýchlejšie: Na Apple to ani zďaleka nestačí

Android 10 sa šíri 1,5x rýchlejšie: Na Apple to ani zďaleka nestačí

0

Nedostatočná efektivita a rýchlosť doručovania aktualizácií operačného systému Android podlieha kritike často. Obzvlášť pri pohľade na konkurenciu, ktorá je, naopak, spoľahlivým aktualizovaním povestná.

Keďže má Apple pevne v rukách softvér aj hardvér, aktualizácie smartfónov iPhone prebiehajú veľmi rýchlo, nehovoriac o tom, že si najnovší kus softvéru môžu užívať aj vlastníci starších smartfónov od Apple.

Google za spoločnosťou Apple v tomto smere dlhodobo zaostáva, čo má svoj dôvod – fragmentáciu. Na trhu existujú stovky jedinečných Android zariadení rôznych výrobcov, ktorí navyše často používajú vlastné softvérové riešenia a prepracované grafické nadstavby. Doručovanie konečných aktualizácií tak vlastne stojí na ich pleciach.

Čiastočný úspech

Google sa v posledných rokoch snažil vylepšiť neuspokojivé aktualizačné renomé, čo sa mu čiastočne podarilo, ako ukazuje čerstvá správa z blogu Android Developers. Na základe nej môžeme povedať, že Android 10 je zatiaľ najrýchlejšie sa šíriacou verziou mobilného operačného systému od Google.

aktualizácie
Zdroj: Android Developers

Samozrejme, proces aktualizácií je od dokonalého stále na míle vzdialený a tento stav bude ešte pretrvávať dlho. Je ale fajn vedieť, že sa aj v tejto oblasti udiali pozitívne zmeny.

1,5-násobne rýchlejšie aktualizácie

OS Android 10 sa v porovnaní s OS Android 9 dokázal adaptovať 1,5x rýchlejšie. Po takmer roku od jeho uvedenia ho využíva vo svojich zariadeniach 400 miliónov používateľov.

Google s operačným systémom Android 8 Oreo predstavil projekt Treble, ktorý mal za cieľ doručovanie aktualizácií zrýchliť. Google v rámci projektu rozdelil framework Androidu a systémové úpravy výrobcu na dve samostatné časti, vďaka čomu môže byť každá časť aktualizovaná nezávisle.

Android 9 Pie sa po tejto inovácii v porovnaní s Android 8 Oreo šíril medzi kompatibilnými zariadeniami 2,5x rýchlejšie. Potom prišilo k slovu rozšírenie programu Developer Preview, do ktorého sa mohlo zapojiť viac OEM výrobcov, hardvérových partnerov Googlu.

Výrobcovia mohli novú verziu operačného systému Android na svojich zariadeniach testovať a pracovať na jej prispôsobení v dostatočnom predstihu pred sprístupnením jeho stabilnej podoby. Developer Preview verzie OS Android sa na osi vývoja nachádzajú ešte pred beta verziami.

Práve tento režim sa postaral o to, že sa výrobcom darí doručovať OS Android 10 rýchlejšie v porovnaní s predchádzajúcou verziou. Do programu Developer Preview pre ešte nevydaný Android 11 je aktuálne zapojených 7 OEM výrobcov.

Súčasťou OS Android 10 je navyše projekt Mainline, ktorý umožňuje aktualizovať isté súčasti operačného systému nezávisle od výrobcov zariadení.

Google vie aktualizáciu vybraných súčastí doručiť jednoducho cez obchod Play a jeho služby. Takýmto spôsobom môže dodávať bezpečnostné aktualizácie alebo vylepšenia pre oblasti multimédií, pripojenia, ochrany súkromia a podobne. Dovedna ide o asi 13 rôzne orientovaných modulov a knižníc.

Google v práci na vylepšovaní svojej mobilnej platformy aj naďalej pokračuje. Aktualizácie na OS Android 11 by na tom mali byť zase o niečo lepšie. Aspoň dúfame.