Úvod Zaujímavosti 72-ročný otec ostal v šoku: Jeho 11-ročná dcéra mu cez telefón minula...

72-ročný otec ostal v šoku: Jeho 11-ročná dcéra mu cez telefón minula tisíce eur!

37

Príbehov, kedy deti minuli peniaze v mobilnej hre bez toho, aby sa o tom dozvedeli rodičia, je hneď niekoľko. Ten najnovší sa stal vo Veľkej Británii, kde 11-ročné dievča za 4 600 libier nakúpilo digitálnu menu a svojmu otcovi tak spôsobila poriadne veľký šok, upozornila britská BBC.

Ako sa to mohlo stať? 11-ročné dievča sa svojho otca opýtalo na to, či si môže zahrať hru Roblox, ktorú hrávajú jej kamarátky. V hre je možné vytvárať rozličné hry a zároveň aj hrať hry vytvorené inými používateľmi.

Vzhľadom na to, že je hra zadarmo si v nej chcela pravdepodobne odomknúť nejakú funkciu. S tým otec súhlasil a svojou debetnou kartou zaplatil sumu 4,99 libry. Otcovi na telefón prišla SMS správaoverovacím kódom pre autorizovanie platby. S touto platbou súhlasil, a tak sa transakcia uskutočnila.

Vzhľadom na to, že dcéra žije so svojou mamou sa od seba kvôli koronakríze odlúčili na dlhšiu dobu. Čo však starší pán, ktorý podľa vlastných slov nie je technologicky zdatný, nevedel, je to, že 11-ročná dcéra pravdepodobne nevedomky pokračovala v nákupoch. K tým však už žiadne SMS správy neprichádzali. Postupne tak v hre uskutočnila približne 1 000 transakcií, za ktoré majiteľ debetnej karty zaplatil sumu 4 600 libier.

O tom, koľko jeho dcéra minula peňazí sa dozvedel až po zavedení internetbankingu, ktorý dovtedy nemal, no kvôli koronakríze si ho vybavil. Vývojári najprv peniaze vrátiť nechceli, no po zainteresovaní BBC predsa len prisľúbili, že finančné prostriedky vrátia.

Ak doma máte deti, ktoré sa hrávajú hry na smartfóne či tablete a kúpili, resp. plánujete im kúpiť nejaké vylepšenie, majte sa na pozore. Deti si nemusia uvedomiť, že míňajú skutočné peniaze a môžu vám spôsobiť nemalú škodu.