Úvod Novinky Slováci nechcú 5G: Petíciu proti výstavbe podpísalo vyše 14 600 ľudí, chcú...

Slováci nechcú 5G: Petíciu proti výstavbe podpísalo vyše 14 600 ľudí, chcú ju doručiť Čaputovej!

Tisíce Slovákov neverí 5G sieťam. Snažia sa zastaviť ich výstavbu.

174

Téma 5G naberá na dôležitosti aj na Slovensku. Petíciu, ktorá žiada vládu SR a príslušné ministerstvá, aby zastavili expanziu 5G sietí, kým nezávislé štúdie nepotvrdia, že je bezpečná, podpísalo už takmer 15 000 ľudí.

Petícia zdôrazňuje, že 5G žiarenie môže byť nebezpečné najmä pre dojčatá, deti a tehotné ženy, no rovnako aj pre životné prostredie ako také. Ako alternatívu uprednostňujú budovanie káblového pripojenia.

Tvorcovia petície zároveň uvádzajú niekoľko prípadov, keď majú 5G siete predstavovať zvýšené riziko. Obracajú sa aj na neznámu štúdiu, ktorú však neuvádzajú. Varujú však, že 5G siete spôsobujú zvýšené riziko vzniku rakoviny, bunkový stres, zvýšené riziko voľných radikálov, genetické poškodenie, štrukturálne a funkčné zmeny reprodukčného systému, deficity učenia a pamäti, neurologické poruchy.

Nakoniec ešte poznamenávajú, že 5G siete nepriaznivo pôsobia aj na rastliny a zver. Toto dokonca napísali veľkými písmenami, urgencia je teda vysoká.

Na vlne konšpirácií

O tom, že 5G sieť je bezpečná už niekoľkokrát informovali dodávatelia zariadení (napríklad Huawei), operátori (Telekom, Orange, O2 aj 4ka) a mnohé ďalšie spoločnosti.

Konšpirátori si však o 5G sieťach myslia rôzne veci. Vo Veľkej Británii ich spájajú so šírením nového koronavírusu, inde zas test 5G pripísali k úmrtiu vtáctva. Tento hoax bol niekoľkokrát vyvrátený.

Na konšpirátoroch sa snaží zarobiť niekoľko príležitostných podnikateľov. Jeden z nich predáva päť eurový USB disk za vyše 300 €. Tvrdí o ňom, že používateľov chráni pred nepriaznivými účinkami 5G žiarenia.