Úvod Samsung Samsung Galaxy Note20 Samsung Galaxy Note20: Chystá sa špičkový 5nm čip? Všetko je možné!

Samsung Galaxy Note20: Chystá sa špičkový 5nm čip? Všetko je možné!

1
Wired

Očakávaná séria smartfónov z dielne spoločnosti Samsung, Galaxy Note20, sa môže dočkať obrovského vylepšenia v oblasti výkonu. Postarať sa o to má nový čipset vyrobený 5 nm procesom. Téme sa venuje server Android Authority.

Podľa publikácie ZDNet Korea má byť Samsung konečne pripravený na masovú produkciu 5 nm čipsetu Exynos. Výsledný produkt môže byť známy ako Exynos 992.

Zdroj taktiež uvádza, že juhokórejský gigant ešte stále zvažuje, či tento čipset skutočne zakomponuje do zariadení z radu Galaxy Note20.

Je isté, že každý záujemca o minimálne jeden z pripravovaných modelov by implementáciu nového čipsetu uvítal s otvoreným náručím. 5 nm výrobný proces totiž ide ruka v ruke s vyšším výkonom a lepším manažmentom spotreby energie. Pre porovnanie, v modeloch z radu Galaxy S20 sa nachádza Exynos 990 vyrobený 7 nm procesom.

Lepší vo všetkých smeroch

Šepká sa, že Exynos 992 využije výhod jadra Cortex-A78. Kombinácia Cortex-A78 a 5 nm procesu reprezentuje až o 50 % nižšiu spotrebu energie, no zároveň aj o 20 % vyšší výkon ako kombinácia Cortex-A77 a 7 nm procesu. V rámci grafického čipu, ktorého úlohu zohrá Mali-G78, môžeme hovoriť o približne 25 % zlepšení.

Samsung má však nad implementáciou predmetného čipsetu do očakávaných smartfónov stále len uvažovať, a tak zatiaľ nič nie je oficiálne.