Každý rodič by sa mal svojmu dieťaťu či deťom venovať čo najviac. Dôležité je napríklad čítanie rozprávok či už pred spaním alebo kľudne počas dňa. Mnohé z nich si dej nedokážu predstaviť tak, aby ich zaujal, čo sa rozhodol zmeniť slovensko-americký startup Readmio.

Ide o mobilnú aplikáciu, ktorá počas čítania rozprávky rozpoznáva reč a na základe toho v pravý moment prehráva zvuky obohacujúce príbeh.

Ľudová tvorba je pri výchove detí nesmierne dôležitá. Rozprávky sú plné náučných príbehov, na ktorých sme vyrástli azda všetci. Čítanie zo starej knihy síce má svoje čaro, no pre deti nie je až tak dôležité ako samotný príbeh. Práve ten sa rozhodli osviežiť modernou a hravou formou.

Aplikácia Readmio totiž veľmi presne dokáže rozpoznať reč, a tak pri čítaní v ten pravý moment prehrá zvuk, ktorý dieťaťu viac priblíži príbeh. Ak napríklad čítate o zašuchotaní lístia, v pozadí sa prehrá zvuk, ktorý túto situáciu lepšie predstavuje.

Aplikácia Readmio je plná rozprávok. Je dostupná zadarmo na Android a iOS.

Všetky rozprávky sme v nahrávacom štúdio obohatili o zvuky a hudbu, čím získali celkom nový rozmer. To robí každú rozprávku jedinečnou a originálnou,“ hovorí Richard Gašperan, jeden z tvorcov.

Pomohla aj Slovenská akadémia vied

Pomocou modernej technológie rozpoznávania reči čítané príbehy doslova ožívajú. Zvuková reakcia je na prečítané slovo alebo frázu mimoriadne presná.

Keď napríklad mama prečíta vetu o tom, ako na dvore u Janka Hraška zakrochkajú svinky, deti krochkanie začujú. Takto ich čítanie oveľa viac baví a príbeh si dokážu lepšie predstaviť,“ vysvetľuje Ilya Novodvorskiy.

Deti tak príbehy veľmi pozorne počúvajú a tie staršie si môžu trénovať čítanie zábavnou formou.

Readmio funguje aj offline. Reč rozpoznáva mimoriadne presne.

Vývojári na vývoji aplikácie spolupracovali aj so Slovenskou akadémiou vied, konkrétne s Ústavom informatiky SAV, aby docielili čo najpresnejšie rozpoznanie slovanských jazykov. Aplikácia je tak skutočne extrémne presná a po prečítaní slova s prideleným zvukom reaguje doslova okamžite.

Medzi prvými si aplikáciu vyskúšal aj obľúbený slovenský herec Marek Fašiang. „Prekvapilo ma, ako je všetko perfektne zladené a prirodzené. Je to skvelý príklad toho, ako sa dajú najnovšie technológie spojiť s tradičnými hodnotami tak, aby tvorili pútavý celok.

Autori v štúdiu nahrali všetky zvuky a pripravili nádherné ilustrácie.

Vďaka aplikácii Readmio deti spoznajú slovenské rozprávky od Pavla Dobšinského, zahraničné, ako napríklad od bratov Grimmovcov či Charlesa Perraulta, ale aj ľudové rozprávky z rôznych kontinentov.

Mobilná aplikácia Readmio je dostupná pre iOS a Android a je možné si ju bezplatne stiahnuť už teraz. Readmio na začiatok ponúka rozprávky v troch jazykových mutáciách – v slovenčine, češtine a angličtine.