Úvod Novinky POZOR: Táto neškodná tapeta dokáže znefunkčniť váš telefón!

POZOR: Táto neškodná tapeta dokáže znefunkčniť váš telefón!

1

Predstavte si, že na internete nájdete pekný obrázok, ktorý sa vám páči tak, že si ho nastavíte ako tapetu domácej obrazovky smartfónu. Inak banálna záležitosť ale nemusí byť úplne neškodná. 

Aj taká obyčajná vec ako pozadie domácej obrazovky sa môže postarať o to, že užívateľské prostredie vášho (Android) smartfónu prestane fungovať, poprípade sa bude zariadenie opakovane reštartovať.

Presne takéto komplikácie vyvoláva tapeta, ktorú vidíte nižšie. Na prvý pohľad obyčajný obrázok zobrazujúci peknú prírodnú scenériu disponuje parametrami, s ktorými si operačný systém Android nevie rady.

Pozn.: Obrázok sme zámerne skomprimovali.

Upozornil naň známy informátor s prezývkou Ice universe s varovaním, aby ste si tento obrázok ako tapetu v žiadnom prípade nenastavovali. Upozornenie adresoval používateľom smartfónov Samsung, no na pozore by sa mali mať aj používatelia iných zariadení s OS Android.

Podľa XDA táto tapeta využíva farebný profil RGB, ktorý má väčší rozsah ako profil sRGB, natívne podporovaný v operačnom systéme Android. Systém si s presahujúcimi hodnotami očividne nevie poradiť, na čo reaguje systémovou chybou.

Jason Ashley tapetu otestoval prostredníctvom emulátora. Chybu potvrdzuje.

Tento problém sa dá našťastie vyriešiť aktualizáciou, ktorú ale musia výrobcovia smartfónov pripraviť. Jeden z vývojárov alternatívnej zostavy OS Android (Custom ROM POSP) Davide Bianco už návrh opravy adresoval tvorcom z Android Open Source Project.

Tapeta dokáže negatívne ovplyvniť zariadenia s OS Android 10 a jeho staršími verziami. OS Android 11, ktorého predstavenie bolo odložené na neskôr, sa takýto problém týkať nebude, keďže bude schopný pracovať so širším rozsahom farieb.

Ako to už býva v takýchto prípadoch zvykom, niektorým používateľom to nedalo a obrázok si nastavili ako tapetu na svojom smartfóne. Očakávaný výsledok sa samozrejme dostavil.

Ako už varoval Ice universe, uvedenej tapete sa radšej vyhnite.