Úvod Zariadenia Ktoré smartfóny sú fotografickou špičkou tohto roka?

Ktoré smartfóny sú fotografickou špičkou tohto roka?

Moderné smartfóny ponúkajú špičkovú foto výbavu. Ktoré sú najlepšie?

6
Samsung Galaxy S20 Ultra

Ak očakávate od svojho smartfónu poriadnu fotografickú nálož, najnovšie modely výrazne prevyšujú zaužívané štandardy. Zabudnite na rozmazaný zoom, jeden predný a zadný fotoaparát a slabú kvalitu fotiek v nevyhovujúcich podmienkach, to všetko je totiž už dávno minulosťou. Poznáte však mobily, ktoré dokážu skvalitniť umenie fotografie?

Najnovšie modely telefónov sa dokonale vyrovnajú zrkadlovke či štandardnej kamere. Ich nespornou výhodou je to, že vám tieto fotomobily umožnia zachytiť každý jeden okamih kedykoľvek a kdekoľvek. Takúto pohotovú možnosť neraz oceníte, kvalitne fotiť dokážete bez statívov či náročného a predovšetkým ťažkého vybavenia. Digitálny svet plný technológií sa vyvíja neuveriteľnou rýchlosťou vpred a nasledovné vlajkové lode spoločností to len potvrdzujú. Ich fotografie sú jednoducho niečím doposiaľ nevídaným.

Najnovšie modely vlajkových spoločností prevyšujú hranice fotografovania. (Yulia Mayorova / Shutterstock.com)

Ultimátny zoom, čo prekvapí

Mobily Samsung neustále prevyšujú očakávania a dôkazom toho je aj ešte stále pomerne čerstvá novinka Samsung Galaxy S20 Ultra 5G. Nielenže sa vyznačuje prelomovou konektivitou 5G a kapacitou batérie 5000mAh, navyše absolútne kraľuje aj vo fotografovaní. Pripravte sa na päť objektívov (vrátane senzora merajúceho hĺbku daného záberu), ktoré vášmu fotografickému objektu doprajú skutočnú chvíľu v tieni paparazzov.

Štvornásobný optický zoom sa vyznačuje detailným spracovaním, 10x zoom nestráca nijako na kvalite a možnosť priblížiť si mobil päťdesiatkrát či dokonca až stokrát vás jednoducho ohromí. Nadštandardných 108 megapixelov (s clonovým číslom f/1.8), predná kamera s 40 Mpx  a video v rozlíšení 8K si rozhodne získajú svojich priaznivcov.

Objektívy od ikonickej spoločnosti

Nová séria Huawei P40 vstúpila na trh so svojím modelom Huawei P40 Pro len pár mesiacov dozadu, napriek tomu sa tomuto mobilu už počas krátkej doby podarilo zožať enormný úspech. Mobily Huawei sú známe tým, že nijako za súčasnou ponukou nezaostávajú a v mnohom dokážu konkurenciu prevýšiť. Potvrdzuje to aj najnovšia verzia so štyrmi kvalitnými objektívmi, za čo môžu vlastníci týchto telefónov vďačiť spoločnosti Leica. Práve tá je totiž známou ikonou vo fotografickom svete.

Hlavný snímač ponúka 50 Mpx so svetelnosťou objektívu f/1.9, no veľmi vítaným je aj teleobjektív s možnosťou použiť až 50x zoom. Ďalším je solídny objektív na širokouhlé fotenie a táto trojica je aj v tomto prípade doplnená detektorom hĺbky. Detailne prepracované fotky získate aj pri fotení selfie, rátať môžete s dvoma snímačmi, pričom ten hlavný disponuje 32 Mpx. Video môžete natočiť v maximálnom rozlíšení 4K.

Apple konečne s nočným režimom

Model od spoločnosti Apple bol predstavený ešte v minulom roku, napriek tomu je nosnou vlajkovou loďou spomedzi ostatných iPhonov aj počas tohto roka. Smartfón iPhone 11 Pro Max vlastní tri kamery, pričom tá hlavná ponúka 12 megapixelov s clonou f/1.8. Pod zvyšnými dvoma si možno predstaviť teleobjektív a snímač na ultra-širokouhlé fotenie.

Pri tomto modeli sa verní priaznivci mobilov Apple dočkali nočného režimu. Kvalitné fotky počas nočných hodín sú tak konečne realitou. Oproti zvyšným dvom prevedeniam však tento model značne stráca, napriek tomu, je súčasným maximom spoločnosti a teší sa z obľuby.

Čo vypovedá o kvalite fotiek?

Čoraz viac vývojárov sa snaží zabudovať do mobilného telefónu kvalitný fotoaparát. Mnohí sa dokonca riadia heslom, že čím viac ich je, tým lepšie budú fotky. Výnimkou nie sú ani vyššie spomínané modely, ich početné snímače o kvalite fotiek skutočne vypovedajú. Na čo sa teda upriamiť pri výbere, ak chcete vlastniť smartfón, ktorý okrem bežných funkcií ponúkne aj nadštandardné limity fotenia?

Parametre fotoaparátov a rozlíšenie vás pri výbere nasmerujú. (Valentin Valkov / Shutterstock.com)

Jedným z údajov, čo vás ešte lepšie nasmeruje pri výbere, je práve rozlíšenie. Štandardné typy už hravo disponujú 12 či 16 megapixelmi. Ak ich má váš vyhliadnutý model viac, o to lepšie predispozície má pre kvalitné fotky. To však stále ešte neznamená, že vám zhmotní predstavy prepracovaných fotiek. O tom totiž rozhodujú aj ďalšie premenné.

Parametre a možnosti zabudovaných snímačov a softvér smartfónu prezradia o kvalite fotografií ešte viac. Sledujte, o aké objektívy pôjde (teleobjektív, ultra-širokouhlý…) a zamerajte sa aj na možnosť optického priblíženia či svetelnosť objektívu (údaj o clone). Práve clonové číslo poukáže, koľko svetla dokáže preniknúť a platí, že čím je nižšie číslo, tým viac svetla prejde. Ak chcete fotiť v náročných podmienkach, v nočnom režime či pri pohyboch, menšie číslo je pre vás kľúčové.

Investícia do kvality

Pokiaľ si chcete kúpiť taký smartfón, čo vám pomôže umocniť zážitky vďaka kvalitným fotografiám, mali by ste v prvom rade rátať s väčšou investíciou. Ak teda plánujete neustále fotiť a tieto kvality zariadenia nepretržite využívať, návratnosť investície sa vám vráti pri každej jednej fotografii. Rátať však musíte so slabšou výdržou batérie, takýto enormný výkon sa výrazne podieľa na jej poklese. Kvalita fotiek za to rozhodne stojí, získajú si tieto fotomobily aj vás?