Úvod Elektromobilita Je toto najlacnejší elektromobil na svete? Z Číny vám príde v krabici!

Je toto najlacnejší elektromobil na svete? Z Číny vám príde v krabici!

14

Objednávanie lacných vecí z Číny so sebou nesie isté riziko. Stránky ako Aliexpress alebo Alibaba sú aj napriek tomu extrémne obľúbenými zdrojmi šikovných zariadení, oblečenia alebo čohokoľvek, čo momentálne potrebujete.

Mnohým sa však stalo, že sa balíček „zatúlal“ alebo samotný produkt neodpovedal popisu. Predstavte si, že si rovnako ako by ste si objednali kryt na mobil objednali elektromobil, ktorý stojí menej ako 1 000 €.

Redaktor servera Jalopnik, Jason Torchinsky, si takto objednal azda najlacnejší elektromobil na svete. Vozidlo pochádza z dielne čínskeho výrobcu Changli a stojí len 820 €, resp. 1 060 € aj s batériou. Pochopiteľne, poštovné do USA v prípade celého elektromobilu podstatne zvýšilo cenu (na 2 650 €), aj napriek tomu však išlo o zaujímavý experiment.

Jason o jeho novom elektromobile spravil niekoľko videí, v ktorých vysvetlil, že ide skôr o prekrytú štvorkolku než tradičný elektromobil. Aj napriek tomu ide o veľmi využiteľný a schopný stroj, ktorý má dokonca aj zadnú kameru pre cúvanie.

Má aj ďalšie obmedzenia. V žiadnom prípade nečakajte podobné zrýchlenie aké ponúka Tesla. Pod jeho „kapotou“ sa schováva elektromotor s výkonom 1,1 konských síl. Okrem toho, nejde o veľmi bezpečné vozidlo. Už na prvý pohľad je jasné, že pri zrážke s iným vozidlom by pasažieri malého elektromobilu nemali šancu prežiť.

Azda najvtipnejšie na celom „elektromobile“ je to, že Číňania vám ho pošlú ako čokoľvek iné – v krabici.