Úvod Aplikácie WhatsApp obmedzuje jednu funkciu: Bojuje tým proti šíreniu falošných správ

WhatsApp obmedzuje jednu funkciu: Bojuje tým proti šíreniu falošných správ

1
whatsapp

Popri sociálnych sieťach ako Facebook, YouTube či Twitter sa rozhodla bojovať proti dezinformáciám, ktoré sa v súčasnosti točia prevažne okolo ochorenia COVID 19, aj komunikačná platforma WhatsApp.

WhatsApp citeľne obmedzí počet správ, ktoré je možné preposlať ostatným účastníkom zo zoznamu dostupných kontaktov. Jednu správu bude možné opätovne preposlať maximálne do jedného chatu. Tento limit sa automaticky spustí po tom, ako užívateľ správu prepošle 5-krát.

WhatsApp síce nevidí obsah správ, no na základe meta údajov vie zistiť, koľkokrát bola určitá správa odoslaná. Za bežných okolností dokázal užívateľ odoslať jednu správu až 256 kontaktom. S obmedzením takéhoto preposielania platforma experimentuje od roku 2018.

falosne spravy
Prvé obmedzenia WhatsApp zaviedol začiatkom roka 2019

Zavedený limit nie je nepriestrelný, no predstavitelia WhatsApp-u sú presvedčení, že pomôže spomaliť šírenie reťazových správ, ktoré sa často nezakladajú na pravde.

Na fenomén zdieľania falošných správ reagoval aj Írsky premiér Leo Varadkar. Vyzval ľudí, aby prestali zdieľať neoverené informácie v skupinových rozhovoroch v aplikácii WhatsApp.

V roku 2018 sa v Indii cez aplikáciu WhatsApp rozšírila falošná správa o cudzincoch, ktorí mali podľa nej unášať deti. Správe uverili obyvatelia malých vidieckych komunít, ktorí napadli troch mužov (jeden po útoku zomrel), ktorí miestnym deťom rozdávali sladkosti.

V Indii je pritom bežné, že obyvatelia, ktorí prichádzajú zo zahraničia, obdarujú miestne deti cukrovinkami a inými drobnosťami. India je najväčším trhom aplikácie WhatsApp, kde ju používa viac ako 400 miliónov ľudí, píše Washington Post.