Úvod Operátori Orange Slovákov vystrašila modrá helikoptéra nad panelákmi. Takáto je jej úloha!

Slovákov vystrašila modrá helikoptéra nad panelákmi. Takáto je jej úloha!

55

Nad niekoľkými slovenskými mestami minulý týždeň lietal modrý vrtuľník spoločnosti TECH-MONT, ktorý v mnohých ľuďoch vyvolal neistotu. Nevedeli totiž, aká je jeho úloha. Jedným z týchto miest bol aj Lučenec, odkiaľ momentálne pracuje časť našej redakcie.

Aj my sme ho preto mohli vidieť na vlastné oči. AndroidPortal preto oslovil operátora Orange, ktorý firmu využil. Zisťovali sme, aká je jeho úloha a čo Orange pripravuje.

Orange: Informovali sme o tom začiatkom roka

Orange ešte 10. februára informoval o tom, že spúšťa veľkú modernizáciu svojej siete, s ktorým začali ešte v roku 2018. Operátor má na starosti celkom 2 356 (počet sa mohol zvýšiť) staníc, z ktorých modernizáciou prešla viac ako polovica. Staršie technológie nahrádza moderné riešenie od spoločnosti Nokia, ktoré je plne pripravené na nástup sietí 5. generácie, teda 5G.

Pred a po. Orange ukázal, ktoré zariadenia odstraňuje.

Modrá helikoptéra plnila dôležitú úlohu, nakoľko v súčasnosti pokračujeme vo výmene existujúcej technológie mobilnej siete na modernejšiu a efektívnejšiu. S týmto projektom sme začali už v 2018. Ide o predprípravu na spustenie novej generácie siete v ďalších rokoch,“ vysvetľuje vo vyjadrení pre TECHBYTE hovorkyňa Orangeu, Alexandra Piskunová.

Hoaxy o 5G nám ubližujú, neverte im

Aj slovenskí operátori čelia čoraz väčšiemu tlaku zo strany konšpirátorov, ktorí spájajú 5G so šíriacou sa pandémiou koronavírusu či ďalšími vážnymi problémami. Orange preto dôrazne upozorňuje, že nič podobné pri 5G nehrozí.

Pevne verím, že ste na aktuálne vyvolanú vlnu hoaxov nenaskočili, radi by sme všetkých ubezpečili, že mobilné siete a vírusové ochorenia spolu nijako nesúvisia. Akékoľvek prepojenie medzi nimi fyzikálne nie je možné a odporuje to technologickej povahe fungovania prenosu signálu a mobilných sietí. Tie sú tu s nami už takmer 30 rokov a počas tejto doby boli podrobené mnohým štúdiám z hľadiska pôsobenia na ľudí. Prevádzka mobilnej siete zároveň vyžaduje splnenie prísnych hygienických noriem a pravidelných meraní,“ hovorí Piskunová.

 

Strach z neznámeho je častokrát výsledkom teórií, ktoré so skutočnosťou nemajú nič spoločného a akákoľvek forma zastrašovania, hlavne toho vymysleného, dokáže vyvolať zbytočnú paniku,” dodáva.

O výpadku informujeme, no len zákazníkov Orangeu

S plánovanými prácami na vysielačoch je prirodzene spojený aj krátkodobý výpadok mobilných služieb. O chystaných prácach Orangeu informuje svojich zákazníkov zaslaním SMS správy.

Čo sa týka ďalších plánovaných prac, o nich priebežne informujeme, či už na nasej stránke alebo priamo SMSkami zákazníkom v danej lokalite, ktorej sa tykajú, pokiaľ môžu vplyv na obmedzenia našich služieb,” objasňuje hovorkyňa.

V budúcnosti sa teda dá očakávať, že Orange bude pokračovať v modernizácii aj zvyšného počtu vysielačov. Či na tieto práce opäť využije služby modrej helikoptéry je nateraz otázne.