Slovenské domácnosti sa za posledné desaťročie zmenili na nepoznanie. Môžu za to hlavne inteligentné zariadia, ktoré sú navrhnuté tak, aby nám pomáhali tak, ako len môžu. Aj medzi nimi sa však nájdu nepodarky, ktoré je nutné oddeliť od skutočne nápomocných zariadení.

Medzi najpopulárnejšie zariadenia určite patria robotické vysávače. Stačí ich zapnúť alebo len nastaviť a oni namiesto vás pobehajú a povysávajú všade tam, kde sa zmestia. Evolúcii sa nevyhli ani malí robotníci. Okrem vysávania dokážu najnovšie aj zmývať, čoho krásnym príkladom je aj absolútna novinka z dielne Xiaomi.

Xiaomi VIOMI V2 Pro

Cena: 340,43 € | Kupón: V2PRO359

Nový VIOMI V2 Pro prešiel v porovnaní s inými robotickými vysávačmi od Xiaomi výraznou zmenou. Inžinieri doň nasadili lepší laserový systém, vďaka čomu sa podstatne jednoduchšie orientuje v priestore. Nechýba mu ani vysoký výkon až 2 100 Pa či možnosť zmývania.

Najviac sa však zamerali práve na poslednú menovanú funkciu. Robotický vysávač totiž prichádza s novým riešením pre vysávanie a následné zmývanie – všetko pri jednom prejazde cez miestnosť.

Robotický vysávač sa pri zmývaní hýbe do písme „Y“ aby odstránil aj tie najnáročnejšie nečistoty.

Docielili toho hlavne vďaka kombinovanej nádržke na vodu a nečistoty. Tú Xiaomi rozdelil 2 dve časti300 ml vyčlenil pre nečistoty a 200 ml pre vodu. V prípade, že by ste vysávač chceli pustiť len na režim vysávania sa automaticky využije plná 500 ml kapacita na nečistoty. Ak by ste naopak chceli, aby len zmýval, 500 ml sa využije len na vodu.

VIOMI V2 Pro dokáže „vidieť“ až na 8 metrov, vďaka čomu sa nestratí ani vo väčších priestoroch. Jeho laser skenuje celú miestnosť až 6-krát každú sekundu, pričom priemerná odchýlka nedosahuje ani 2 %.

Robotický vysávač samozrejme dokážete prepojiť s obľúbenou aplikáciou Xiaomi Mi Home, v ktorej mu môžete nastaviť kedy sa má zapnúť, kedy skončiť a kam nemôže ísť. Nemusíte sa tak obávať, že by vás vyrušoval. Znie to fakt super, že? Ono to aj super je a vedzte, že za 340 € tak ľahko lepší vysávač nezoženiete.

Roborock S50 Max

Xiaomi Roborock S5 Max

Cena: 432,44 € | Kupón: GKBS5M459

Roborock S5 Max patrí medzi najšikovnejších robotických pomocníkov, ktorý navyše okrem vysávania aj zmýva. Čo všetko však ponúka? Poďme si to rozobrať.

Xiaomi Roborock S5 Max je v porovnaní s ostatnými modelmi výrazne výkonnejší. Okrem toho má podstatne väčšiu nádobku na vodu, vďaka čomu dokáže pozmývať väčšiu plochu, ktorú vďaka novému algoritmu „pobehá“ efektívnejšie.

Nádobka na vodu má až 290 mililitrov a verte či nie, vystačí na plochu o rozmere až 200 metrov štvorcových. Vrchnú časť robota obýva LDS senzor, ktorý celú miestnosť skenuje až 300-krát za minútu. Dáta zo senzora následne využíva nový algoritmus, ktorý následne vypracuje čo najefektívnejší plán pohybu po miestnosti a okolo prekážok.

Xiaomi si zakladá na jednoduchosti používania svojich zariadení, preto sú všetky základné časti vysávača ľahko dostupné, často vyberateľné a umývateľné. Spomeniem napríklad filter a mop, ktoré môžete jednoducho vyňať a umyť, čím sa výrazne predlžuje výdrž vysávača.

Roborock S50 Max

Upratovanie cez aplikáciu

To, čo má vysávač povysávať, resp. pozmývať môžete nastaviť cez aplikáciu. Roborock S5 Max dokáže rozlíšiť medzi jednotlivými miestnosťami. Môžete mu napríklad „nakázať,“ aby špecifické miestnosti upratoval len v určité dni a v určitý čas. Napríklad teda len vtedy, keď budete v práci.

Vysávač dokáže prekonať prekážky vysoké 2 centimetre. Jeho senzory automaticky detegujú koberec, pri ktorom sa automaticky zapína režim „Turbo,“ ktorý zvýši otáčky motora a saciu silu pre maximálne vyčistenie.

Ak má Roborock S5 Max 20 % batérie a v plánovači ďalšie úlohy, automaticky vyhodnotí, koľko energie na ich dokončenie bude potrebovať. Ak bude potrebovať viac ako 20 % batérie, zamieri ku základni a počká kým sa batéria nabije na požadovanú kapacitu a až potom vyrazí upratovať. Toto riešenie je veľmi šikovné, keďže to robot v strede vysávania nevzdá a nenechá miestnosť napoly povysávanú alebo pozmývanú.

Vysávanie/zmývanie pre každú miestnosť zvlášť

Aby toho nebolo málo, v aplikácii môžete Roborock S5 Max nastaviť aj to, ktorú izbu má len povysávať, v ktorej by bolo najlepšie aj vysávať aj zmývať a v ktorej zas len zmývať. Samozrejmosťou je aj možnosť nastavenia sacieho výkonu, resp. objemu vody, ktorú má vysávač použiť pri zmývaní. Vstupná hala totiž pravdepodobne vyžaduje viac vody, než iné miestnosti, čo očakáva aj Xiaomi.

Ak vás Xiaomi Roborock S5 Max zaujal, kúpiť si ho môžete v obchode Geekbuying, ktorý ho predáva za parádnu cenu 432,44 €. Vzhľadom na všetky jeho funkcie a kvalitu odvedenej práce, na ktorú sme pri Xiaomi vysávačoch zvyknutí ide o naozaj lákavú ponuku.