Úvod Novinky Briti zapaľujú 5G vysielače: Veria tomu, že šíria koronavírus

Briti zapaľujú 5G vysielače: Veria tomu, že šíria koronavírus

9

Obyvatelia britských miest za posledných pár dní zapálili niekoľko vysielačov najmodernejšej siete 5. generácie. Vysielače 5G signálu totiž podozrievajú zo šírenia nového koronavírusu spôsobujúceho ochorenia COVID-19, píše The Verge.

Podľa zástancov tohto šialeného hoaxu majú milimetrové vlny, ktoré 5G používa, spôsobovať rôzne ochorenia, a to vrátane infekcie koronavírusom.

Ako to už v dnešnej dobe býva zvykom, vymyslená poplašná správa sa šíri hlavne online kanálmi, a teda cez Facebook, WhatsApp a ďalšie. Pochopiteľne, nepravdivé informácie vyvrátila aj nezisková vedecká organizácia ICNIRP (International Commission of Non-Ionizing Radiation Protection), čo však nezabránilo nemalej skupine ľudí konať.

Nepravdivú správu ďalej kritizoval aj riaditeľ Národnej zdravotnej služby (NHS), ktorý ich označil ako „najhorší druh falošných správ“. Ďalej dodal, že „mobilné siete sú pre nás všetkých nenahraditeľné“. Bohužiaľ, nepravdivé informácie sa šíria ako lesný požiar, a to dokonca aj cez rôzne komunitné rádiové stanice ako napríklad Uckfield FM, v ktorej moderátorka o 5G sieťach povedala, že „vysávajú z pľúc ľudský kyslík“. Čo tým myslela nie je nikomu jasné.

Každopádne, niekoľko akčných spoluobčanov sa rozhodlo, že veci vezmú do vlastných rúk, čo si odnieslo pár kusov najmodernejších 5G vysielačov, ktoré inštalovali len nedávno.