Úvod Výrobcovia Samsung 600 Mpx fotoaparát v telefóne? Pracujeme na tom, hovorí Samsung

600 Mpx fotoaparát v telefóne? Pracujeme na tom, hovorí Samsung

2

Ak sa vám zdá 108 Mpx snímač obrazu ISOCELL Bright HM1 použitý v smartfóne Galaxy S20 Ultra už pritiahnutý za vlasy, môžete si byť istí, že Samsung má ďaleko ambicióznejšie plány. 

Priblížil ich Yongin Park, jeden z popredných pracovníkov spoločnosti Samsung, ktorý má na starosti divíziu zaoberajúcu sa vývojom obrazových technológií, informuje TECHBYTE.

Yongin Park hovorí, že každodenné fotografovanie a natáčanie videí so smartfónom sa stalo súčasťou nášho životného štýlu. Umožnil to pokrok v oblasti mobilnej fotografie, ktorý je postavený na inováciách obrazových snímačov.

Samsung je odhodlaný v tomto smere ďalej napredovať, čoho výsledkom budú snímače obrazu, ktoré dokážu zachytiť viac detailov ako ľudské oko. Ľudské oko dokáže vnímať obraz s približne 500 Mpx rozlíšením.

Ak by chcel v súčasnosti výrobca vložiť na snímač obrazu 600 miliónov pixelov, bol by taký veľký ako bežný smartfón. V smartfónoch je však miesto pre súčiastky obmedzené. Snímač obrazu musí byť kompaktný tak, aby zostalo miesto aj pre ostatné kľúčové komponenty akými sú batéria, displej, pamäte, čipset a podobne.

S rastúcim množstvom pixelov ide ruka v ruke zmenšovanie ich rozmerov, čo je nevýhodou. Menší pixel zachytí menej svetla, čo následne ovplyvní kvalitu výslednej fotografie. Výrobca preto musí hľadať ideálnu rovnováhu medzi celkovým počtom a veľkosťou samotných pixelov.

Tento problém rieši tzv. pixel binning, spôsob spájania informácií zo susedných pixelov do jedného „super pixelu“. Samsung pomenoval túto technológiu ako Tetracell (2×2) a Nonacell (3×3), ktorá je novšia. Dokáže spojiť 9 pixelov o veľkosti 0,8 μm, ktoré fungujú ako jeden pixel s veľkosťou 2,4 μm (Galaxy S20 Ultra).

Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung si predstavuje, že budúce snímače obrazu s extra vysokým rozlíšením zachytia aj svetlo o vlnovej dĺžke, ktoré prekonáva rozsah vnímania ľudského oka (450 a 750 nm). Takéto snímače obrazu by mohli slúžiť napríklad pri diagnostike rakoviny kože a podobne.

Niekedy vo vzdialenej budúcnosti by sme dokonca mohli mať snímače, ktoré zachytia mikróby neviditeľné pre ľudské oko. Samsung dokonca experimentuje so senzormi schopnými zachytiť vôňu a chuť.

Yongin Park predpovedá, že senzory presahujúce schopnosti ľudských zmyslov sa stanú neoddeliteľnou súčasťou našich každodenných životov.

Cesta k 600 Mpx obrazovému snímaču je ešte dlhá. Samsung nespomína žiadny, ani približný termín, kedy by mohol byť dostupný. Skôr ide o otázku rokov. Okrem smartfónov by sa takýto snímač uplatnil aj v autonómnych autách a ďalších odvetviach,  v medicíne či v poľnohospodárstve.

Najbližšie by sme sa mali stať svedkami predstavenia 144 Mpx alebo dokonca 192 Mpx snímačov obrazu, o ktorých sa už nejaký čas špekuluje.