Úvod Zaujímavosti SÚBOJ: Nikola vs. Tesla. Nové vozidlá na vodík prejdú na 1 nádrž...

SÚBOJ: Nikola vs. Tesla. Nové vozidlá na vodík prejdú na 1 nádrž až 1 000 km!

11

Zatiaľ čo sa Tesla pomaly ale isto udomácnila na akciovom trhu, kde často vytvára prekvapujúce momenty, sa na rovnakú pôdu chystá aj jej čoraz populárnejšia konkurencia. Startup s príznačným názvom Nikola, teda krstným menom Tesly, síce ešte nemá hotové ani jedno vozidlo, no za to má obrovské plány.

Keď Tesla predstavila svoj elektrický a futuristicko vyzerajúci Cybertruck, zaujať chcela aj automobilka Nikola. Predstavili totiž konkurenciu s názvom Badger, ktorá má ponúknuť dojazd 1 000 kilometrov na jednu vodíkovú nádrž. Startup chce Badger ukázať už v druhej polovici tohto roka. Okrem SUV firma pracuje aj na vodíkových ťahačoch Nikola One, Two aj Three či na ďalších zaujímavých dopravných prostriedkoch.

Nikola Three
Ťahač na vodík, Nikola Three

Na hromadnú výrobu však spoločnosť ani zďaleka ešte nie je pripravená. Chýba jej niekoľko rokov dolaďovania a hlavne, veľa finančnej podpory. Spoločnosť sa preto rozhodla spojiť s verejne obchodovanou firmou VectoIQ, aby tak čo najviac zrýchlila príchod na burzu.

Spoločnosť sa bude obchodovať pod označením NKLA. Americký startup vďaka šikovnému kroku príde k 525 miliónom dolárov (pri cene 10 dolárov za akciu).

Celková hodnota startupu by mala za krátku dobu vzrásť na 3 miliardy dolárov. Zo 600 miliónov dolárov, ktoré už startup vybral od investorov doteraz postavili veľkú fabriku pre výrobu palivových článkov a pre výstavbu vodíkových staníc po celých Spojených štátoch. Očakáva sa, že by sa spoločnosť Nikola po vstupe na burzu mohla dostať celkovo k 1 miliarde dolárov.