Samsung je na trhu s Android smartfónmi absolútnou jednotkou. Jeho vlajkové lode už tak, ako by ste určite čakali, rok čo rok dvíhajú latku toho, čo je možné. Nie všetci sú však pripravení za telefón zaplatiť 1 000 a ako sme zistili pri modeli S20 Ultra, aj oveľa viac eur.

Spoločnosť si tento trend veľmi dobre uvedomuje. Za posledné roky sme preto mohli byť svedkami toho, ako sa do popredia pomaly ale isto dostávali aj zariadenia z modelového radu Galaxy A. Tie však mimo operátorov nenabrali takú hybnosť ako vlajkové lode. Aj to umožnilo spoločnostiam ako OnePlus či Xiaomi prilákať veľký počet zákazníkov na svoju stranu. Za približne 600 € ponúkali telefóny, ktoré sa výbavou porovnávali s vlajkovými loďami, nie strednou triedou. Teraz to chce Samsung napraviť.

Juhokórejský obor sa preto rok 2020 rozhodol pre inú stratégiu. Zariadenia strednej triedy vybavil agresívnejšie, čo sa okamžite odzrkadlilo hneď na prvom smartfóne. Aj napriek tomu, že Galaxy S10 Lite nesie prívlastok „lite“ sa nenechajte oklamať. Galaxy S10 Lite je jedno z najvýkonnejších a hlavne jedno z najrýchlejších zariadení tohto roka.

Samsung Galaxy S10 Lite. FOTO: Eva Cimbálková

Samsung Galaxy S10 Lite: Dizajn a displej

Zadná strana smartfónu sa viac podobá na modely radu S20 než S10. Jeho fotoaparáty sú totiž uložené v kamerovom module v ľavej hornej časti. Vedľa hlavného snímača sa vyníma nápis Super Steady OIS, ktorý symbolizuje optickú stabilizáciu obrazu a nasadenú technológiu Super Steady kombinujúcu práve stabilizovaný objektív a umelú inteligenciu.

Azda najväčším rozdielom – ktorý som si na prvý pohľad vôbec nevšimol – je využitie iného materiálu pre zadný kryt. Namiesto skla sa budete dotýkať laminovaného polykarbonátu, ktorý vyzerá a na prvý pohľad aj skutočne pôsobí ako sklo.

Inžinieri Samsungu odviedli výbornú prácu, keďže polykarbonát je výrazne lacnejší než zadná strana zo skla a zákazníci takmer nepoznajú rozdiel. S10 Lite vyzerá a pôsobí ako vlajková loď. Zadná strana sa mierne prehýba smerom k boku zariadenia, kde sa spája s kovovým rámom, čo je jeden z dôvodov, prečo v ruke pôsobí tak dobre. Na tak veľký smartfón so 4 500 mAh batériou je S10 Lite relatívne ľahký. Váži len 186 gramov, čo sa prejavilo aj na perfektnom rozložení hmotnosti.

Prednej strane dominuje veľký 6,7-palcový AMOLED+ displej s rozlíšením 2 400 x 1 080 pixelov. Jeho súčasťou je aj malý otvor pre predný fotoaparát umiestnený presne v strede vrchnej časti. Rovnaký otvor sa nachádza aj na Galaxy Note10 či Galaxy S20. Jedno je však isté, Galaxy S10 Lite ponúka jeden z najlepších displejov vo svojej cenovej kategórii. Samsung skutočne vie, ako robiť displeje a je to poznať na prvý pohľad.

Všetky hardvérové ovládacie prvky sú umiestnené na pravej strane (tlačidlá menenia hlasitosti + tlačidlo napájania), na spodnej strane zas nájdete port pre nabíjanie a jeden reproduktor a na ľavej strane zas slot pre SIM kartu s možnosťou využiť rozšírenie pamäte pomocou microSD karty. Vo vrchnej časti už nájdete len malinký otvor, v ktorom je ukrytý mikrofón.

Samsung Galaxy S10 Lite. FOTO: Eva Cimbálková

Samsung Galaxy S10 Lite: Hardvérová výbava

Výkon zariadenia je jeden z najhlavnejších dôvodov, prečo by ste ho mali zaradiť do svojho hľadáčika. Vo vnútri totiž tiká procesor Snapdragon 855, ktorý síce poháňal minuloročné smartfóny, no poháňal ich veľmi, veľmi dobre. Samsung doteraz v Galaxy A využíval prevažne svoje vlastné procesory a keď aj siahol po Snapdragone, nebol to čipset spadajúci do triedy najvýkonnejších. Fakt, že Snapdragon 855 môžete mať v zariadení od Samsungu pri cene do 650 € je obrovský posun vpred. Je vidieť, že Samsung skutočne výrazne mení svoju stratégiu.

Súčasťou smartfónu je aj obrovská 4 500 mAh batéria, ktorú nabijete priloženou 25 W rýchlonabíjačkou. Pripomeniem, že rovnakú nabíjačku Samsung vkladá aj do krabičiek Galaxy S20, S20+ a S20 Ultra. Ani v tomto smere tak neprichádzate o rýchlosť.

Kombinácia veľkej batérie a úsporného čipsetu (Snapdragon 855 je vyrobený pokrokovou 7 nm výrobnou technológiou) zaručuje veľmi príjemnú výdrž. Aj napriek mojej snahe sa mi pri bežnom dni nepodarilo S10 Lite úplne vybiť. Náročnejší deň som končil s približne 15 % – 20 % batériou. Ak by som sa od rána do večera na telefóne hral hry, určite by sa mi to podarilo, no takýto deň vo väčšine prípadov nie je reprezentatívny.

Ako menej náročného užívateľa by ma určite oslovila možnosť nabíjať telefón raz za dva, s prižmúrením všetkých očí aj za tri dni.

Zvyšok výbavy taktiež nie je na zahodenie. V základe sa predáva so 128 GB vnútorným úložiskom, čo je v dnešnej dobe úplná pohoda pre milovníkov hier, filmov alebo mobilných fotografov. Na výber budete mať 2 verzie, jednu so 6 GB operačnou pamäťou RAM a druhú až s 8 GB operačnou pamäťou. Ak medzi nimi nebude veľký cenový rozdiel, siahnite po 8 GB verzii, telefón bude v pamäti schopný udržať viac aplikácií.

Samsung Galaxy S10 Lite je celkovo veľmi výkonné a svižné zariadenie, s ktorým nebudete mať absolútne žiaden problém. Ideálny je pre ľudí, ktorí majú radi veľké displeje, hry, filmy, fotenie a ktorí si sem tam pustia graficky náročnejšiu hru či aplikáciu.

Samsung Galaxy S10 Lite. FOTO: Eva Cimbálková

Samsung Galaxy S10 Lite: Android 10 a One UI 2.0

Jednou z mojich požiadaviek pri kupovaní nového smartfónu je najnovšia verzia Androidunajnovšia verzia používateľského prostredia výrobcu. Galaxy S10 Lite spĺňa obe tieto požiadavky, keďže ho poháňa Android 10 v spolupráci s rozhraním One UI 2.0. Na toto duo sa dá zvyknúť veľmi ľahko a keď tak spravíte, už ho nebudete chcieť vymeniť.

Samsung spravil obrovský kus práce a z niekdajšieho TouchWizu plného nezmyselných nastavení a funkcií spravil elegantné prostredie, ktoré spája funkčnosť a dizajn do jedného unifikovaného zážitku.

Na S10 Lite vám bude bez akýchkoľvek problémov fungovať tmavý režim nielen v nastaveniach smartfónu, ale aj vo všetkých aplikáciách, ktoré ho podporujú. Spoľahnúť sa však môžete aj na stálice ako Always On display.

Z používania Galaxy S10 Lite som mal veľmi príjemný pocit. Konečne som v rukách držal telefón od Samsungu, ktorý nový nestál 1 000 € a fungoval tak rýchlo ako vlajková loď. Je pravda, že stratíte zahnutý displej a výkon nie je na úrovni tohtoročných vlajkových lodí, no popravde, zmenu by ste si ani nevšimli. Používateľské rozhranie v spolupráci so procesorom Snapdragon 855 funguje takmer dokonale. Počas týždňového testu som nenarazil ani na jeden zásek alebo zaváhanie.

Samsung Galaxy S10 Lite. FOTO: Eva Cimbálková

Samsung Galaxy S10 Lite: Fotoaparáty

K perfektnému výsledku už chýbajú len fotoaparáty. Keď som S10 Lite porovnával s S10+, bol som veľmi milo prekvapený. Na S10 Lite nájdete 48 Mpx fotoaparát s objektívom s clonou f/2.0, ktorý si plní prácu veľmi svedomito. Hlavne keď nefotíte za úplnej tmy. Pri záberoch využívajúcich hlavný senzor sú výsledné snímky ostré, príjemne saturované a dostatočne detailné.

Okrem toho máte k dispozícii aj 12 Mpx ultraširokouhlý senzor, 5 Mpx macro senzor (v mojom prípade skoro nevyužitý) a 32 Mpx predný fotoaparát. Selfie fotoaparát má tendenciu vyváženie bielej ťahať skôr ku chladnejším farbám, no s kvalitou som nemal absolútne žiaden problém. Nie, že by som tých selfie fotil veľa, no pri priamom porovnaní s S10+ a S20+ to bolo zjavné.

Samsung Galaxy S10 Lite. FOTO: Eva Cimbálková

V aplikácii fotoaparátu sa v prípade, že ste už niekedy používali Samsung smartfón, určite nestratíte. Na výber máte niekoľko predvolených režimov ako napríklad režim dynamického zaostrenia, možnosť zapnúť širokouhlý snímač. Zvyšok režimov (vrátane režimu makro) sa nachádza pod záložkou „Ďalšie,“ kde tiež nájdete režimy „Pro,“ „Panoráma,“ „Jedlo,“ „Noc,“ alebo „Super spomalený záber“.

Celkovo je foto výbava Galaxy S10 Lite relatívne bohatá s vynikajúcimi výsledkami. Určite preferujem zvolený ultraširokouhlý objektív pred zoom objektívom. Bolo by zbytočné, ak by sa Samsung rozhodol siahnuť po všetkých senzoroch, ktorých kvalita by bola nižšia. Radšej mať na výber menej možností, no s kvalitnejšími výsledkami.

Samsung Galaxy S10 Lite. FOTO: Eva Cimbálková

Samsung Galaxy S10 Lite: Verdikt

Samsung Galaxy S10 Lite je konečne tu. Nemyslím tým konkrétne S10 Lite, no telefón, ktorý je schopný rozčeriť vody trhu so zariadeniami strednej triedy. Galaxy S10 Lite je postavený na priamy súboj s firmami ako OnePlus a Xiaomi, nie na boj s Apple. A to je jedine dobre, minimálne pre nás, spotrebiteľov.

Ak hľadáte telefón s parádnym pomerom ceny a výkonu, S10 Lite určite stojí za uváženie. Už len fakt, že ponúka Snapdragon 855, 8 GB RAM, 128 GB úložisko, 6,7“ AMOLED+ displej a 4 500 mAh batériu s rýchlonabíjaním hovorí sám za seba. Pridajte k tomu najnovší Android a One UI 2.0 a máte telefón, s ktorými budete VEĽMI spokojní.

Samsung Galaxy S10 Lite sa na Slovensku predáva za cenu do 650 €, no v mnohých obchodoch aj výrazne lacnejšie. Ak narazíte na dobrú ponuku, kľudne si ho objednajte. Budete naozaj spokojní.