Bezdrôtové slúchadlá sú s lúčiacim sa 3,5 mm výstupom pre slúchadlá, ktorý bol donedávna pevnou súčasťou smartfónov, na silnom vzostupe. Najpopulárnejšie Apple AirPods však majú silnú konkurenciu. Či už zo strany Samsungu a ich Galaxy Buds+ alebo Huawei a ich FreeBuds 3. Najnovšie Galaxy Buds+ so sebou priniesli významné vylepšenia, vďaka ktorým už minuloročnú generáciu nemôžem odporučiť. V čom je teda rozdiel?

Keď som skúšal minuloročné Galaxy Buds, bol som prekvapený, ako veľmi sa mi páčili. Dovtedy som síce bol zvyknutý na bezdrôtové slúchadlá, no klasické, cez uši. Malé štuplíky mi nikdy nesedeli, preto som bol rád, že výrobcovia na ne začali klásť dôraz. Tohtoročná verzia Galaxy Buds+ prináša zaujímavé novinky, ktoré sa vám zaručene budú páčiť, hlavne ak hudbu počúvate cez Spotify.

Na začiatok ešte pripomeniem, že Galaxy Buds+ môžete získať zadarmo spolu s Galaxy S20+ alebo Galaxy S20 Ultra. Stačí, ak si zariadenia predobjednáte. Neskôr ich už k zariadeniu zadarmo nedostanete.

Samsung Galaxy Buds+: Na prvý pohľad sa veľa nezmenilo

Na prvý pohľad sa na slúchadlách veľa nezmenilo. Vyzerajú veľmi podobne, ba až tak, že by ste si ich pri letmom pohľade mohli pomýliť s minuloročnou verziou. Pri bližšom pohľade však zistíte, že Samsung pridal druhý vonkajší mikrofón, puzdro je lesklejšie a vnútri sa nachádzajú vyvýšené indikátory pre označenie ľavého a pravého slúchadlá. Galaxy Buds+ sú dostupné v bielom, čiernom a modrom prevedení.

Podobne ako iní výrobcovia, aj Samsung do balenia Galaxy Buds+ zabalil tri veľkosti nadstavcov pre všetky veľkosti uší, ako aj háčiky pre lepšie uchytenie napríklad počas športovania. Na Galaxy Buds sa mi už od prvej generácie páči, že sú nenápadné a extrémne ľahké. Po chvíli doslova zabudnete, že ich nosíte, čo je určite lepšie ako mať v uchu slúchadlo s nožičkou na štýl Apple AirPods či Huawei FreeBuds 3.

Galaxy Buds+ stoja 179 €, čo určite nie je málo. Je to približne rovnako ako Huawei FreeBuds 3, no chýba im systém potláčania okolitého hluku. Výhodou je kvalitné fyzické odizolovanie okolia vďaka silikónovým nadstavcom, no aktívne potláčanie chýba.

Samsung Galaxy Buds+: Fenomenálna výdrž batérie

Najväčším vylepšením slúchadiel je jednoznačne ich výdrž batérie. Ide o tak veľké vylepšenie, že prvá generácia proti nim vyzerá ako beta verzia. Aj napriek tomu, že slúchadlá pôsobia ľahučko, sú o 0,7 gramu ťažšie. Samsung do nich vložil väčšiu batériu, ktorá je schopná ponúknuť o takmer 50 % väčšiu kapacitu batérie. Na jedno nabitie tak budete hudbu počúvať 11 hodín, čo je dosť aj na jeden z najdlhších letov či jázd vlakom.

Slúchadlá nabíjate rovnako ako pri prvej generácii, a to prostredníctvom puzdra. Samotné puzdro môžete nabiť USB C káblom alebo bezdrôtovo. Mne sa veľmi osvedčilo nabíjanie pomocou funkcie PowerShare v Galaxy S10+ a Galaxy S20+. Ešte lepšie funguje bezdrôtová nabíjačka a úplne najlepšie samozrejme kábel. Slúchadlá však okrem lepšej výdrže batérie skrývajú ešte niekoľko vylepšení.

Samsung Galaxy Buds+: Opäť lepší zvuk

Galaxy Buds+ prešli zmenou aj vo vnútri. Jeden menič nahradili dva, čo sa okamžite prejavilo aj na kvalite reprodukovaného zvuku. Ako som spomenul vyššie, do výbavy pribudol aj druhý vonkajší mikrofón pre vylepšenie kvality zvuku pri telefonovaní.

Prvá generácia Galaxy Buds mala niekoľko nevýhod. Jednou z najväčších slabín, s ktorými sme sa počas testovania prvej generácie stretli bol fakt, že niekedy zvuk meškal za tým, čo ste pozerali, alebo za tým, čo ste hrali. Pri novej generácii sme zatiaľ takýto problém nezaznamenali.

Samotná kvalita zvuku je citeľne lepšia, no nie až do takej miery, že by som mal pocit, že používam úplne iné slúchadlá. Galaxy Buds+ lepšie reprodukujú hlavne stredy a výšky, s ktorými sa prvá generácia celkom trápi. Kvalita zvuku je výrazne limitovaná tým, že je zvuková stopa prenášaná cez Bluetooth. Pri teste som skúsil Buds+ porovnať aj s pribalenými USB C slúchadlami, ktoré zneli lepšie. Mali však kábel, ktorý mi osobne po nosení Buds+ prekážal natoľko, že som ich zabalil späť a vrátil sa k bezdrôtovému riešeniu.

Samsung Galaxy Buds+: Konektivita a funkcie

Od bezdrôtových slúchadiel za takmer 180 € očakávam, že ponúknu bezproblémový systém pripojenia k smartfónu a celú paletu možností v aplikácii. Presne to Galaxy Buds a Buds+ ponúkajú. Aplikácia Galaxy Wearable však prešla miernymi, hlavne kozmetickými, zmenami.

Najväčším vylepšením je možnosť pozrieť si, koľko percent batérie ostáva v nabíjacom puzdre. KONEČNE. V aplikácii okrem iného môžete nájsť aj sekciu Laboratóriá, v ktorej sa nachádzajú experimentálne funkcie. Mňa najviac po nie úplne najlepších skúsenostiach s latenciou zaujala funkcia Herný režim, ktorá latenciu znižuje na minimum. To je perfektné hlavne pri hraní rýchlych hier ako PUBG Mobile či Call of Duty.

Podobne ako pri Galaxy Buds, aj pri Galaxy Buds+ máte na výber funkciu Okolité zvuky, ktorá do slúchadiel prepúšťa, ako názov napovedá, okolité zvuky. K dispozícii sú tri úrovne hlasitosti prepúšťaného zvuku. Vďaka tomu budete mať aj na rušnej ulici presný prehľad o svojom okolí.

Veľmi milým dodatkom v aplikácii je aj možnosť počuť svoj vlastný hlas počas telefonovania, čo síce nemusíte využiť vždy, no niekedy sa to hodiť môže.

Screenshot_20200225-111046_Galaxy Buds+
Screenshot_20200225-111019_Galaxy Buds+
Screenshot_20200225-110808_Galaxy Buds+
Screenshot_20200225-110756_Galaxy Buds+
Screenshot_20200225-110802_Galaxy Buds+
Screenshot_20200225-110741_Galaxy Wearable
Screenshot_20200225-110724_Galaxy Wearable
Screenshot_20200225-110703_Galaxy Wearable
Screenshot_20200225-110653_Galaxy Wearable

Aj napriek tomu, že medzi hlavnú výbavu aplikácie patrí aj ekvalizér, mi v ňom chýba voľnosť úprav podľa vlastného kusu. Samsung predprogramoval niekoľko režimov, ako napríklad Normálny, zvýraznenie basov, jemný, dynamický, čistý a zvýraznenie výšok, no to je všetko. Veľmi by sa mi páčilo, ak by som si ekvalizér mohol nastaviť podľa seba priamo v aplikácii Galaxy Wearable a ďalej sa už nemusel starať.

Pochopiteľne, ekvalizér si môžete nastaviť aj v aplikáciách, ktoré ho ponúkajú, no určite nie je súčasťou úplne všetkých aplikácií, čo môže zamrzieť. Na druhú stranu, predprogramované nastavenia ekvalizéru budú sedieť drvivej väčšine používateľov. Tí náročnejší zákazníci však môžu ostať sklamaní.

Samsung Galaxy Buds+: Spotify na dosah jedného stlačenia

Vzhľadom na to, že Spotify patrí medzi absolútne najobľúbenejšie aplikácie pre streamovanie hudby, sa Samsung rozhodol, že ho zapracuje priamo do slúchadiel. Spotify tak môžete spustiť jednoduchým podržaním ľavého alebo pravého slúchadla. Nastaviť si to môžete v aplikácii v sekcii Dotyková podložka. Zvyšok ovládacích prvkov je vcelku základný, a to je len dobre.

Jedným ťuknutím prehráte alebo pozastavíte skladbu, dvojitým ťuknutím prehráte nasledujúcu skladbu alebo prijmete/ukončíte hovor a trojitým ťuknutím prehráte predchádzajúcu skladbu.

Samsung Galaxy Buds+: Verdikt

Ak vlastníte prvú generáciu Galaxy Buds a jediné, čo vám vadí je krátka výdrž batérie, Galaxy Buds+ sú atraktívnou voľbou. Ak Galaxy Buds zatiaľ nevlastníte a veľmi sa vám páčia, taktiež je to pre vás ideálna voľba. Hlavne teda, ak sa chcete pustiť do sveta bezdrôtových slúchadiel so slušným podaním zvuku, vynikajúcou výdržou a kvalitne spracovanou aplikáciou.

Výdrž batérie Samsung vylepšil tak výrazne, že to „+“ na konci Buds si slúchadlá jednoznačne zaslúžia. Miernymi vylepšeniami slúchadlá prešli aj pod kapotou, čo Samsung síce počas prezentácie nespomenul, no je to citeľné.

Tí z vás, ktorí Galaxy Buds+ chcú a zároveň chcú aj nový top smartfón sú v kategórii šťastlivcov. Samsung ich totiž pribaľuje k predobjednávkam na Galaxy S20+ a Galaxy S20 Ultra. Spojiť tak môžete príjemné s užitočným.

Jediná skupina ľudí, pri ktorých odporúčam počkať sú tí, ktorí majú prvú generáciu Galaxy Buds a výdrž batérie pre nich nepredstavuje veľký problém. Inak máte moje odporúčanie, Buds+ sú vynikajúcim kúskom technológie, s ktorým budete veľmi spokojní.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
90 %
Pomer cena/výkon
80 %
Funkcie
90 %
Jednoduchosť používania
100 %
Kvalita zvuku
80 %