Úvod Konkurencia Apple Majú to, čo chceli: Apple za úmyselné spomaľovanie telefónov zaplatí 500 miliónov...

Majú to, čo chceli: Apple za úmyselné spomaľovanie telefónov zaplatí 500 miliónov dolárov

5

Koncom roka 2017 sa verejnosť dozvedela o skutočne podlej praktike amerického výrobcu iPhonov, Apple. Ten mal softvérovými aktualizáciami spomaľovať staršie iPhony, čo mohlo nič netušiacich majiteľov donútiť kúpiť si nové zariadenia.

Celý prípad dostal prezývku „Batterygate,“ keďže Apple praktiky zakrýval starostlivosťou o batériu. Podľa agentúry Reuters, ktorá získala nové informácie, na to môže Apple poriadne doplatiť. Spoločnosť totiž celý Batterygate môže stáť až 500 miliónov dolárov.

25 dolárov za každý spomalený iPhone

Apple má momentálne intenzívne pracovať na vyrovnaní súdneho sporu. Podľa prvotných odhadov má výrobca, ak to odobrí sudca, zaplatiť až 25 dolárov za každý jeden spomalený iPhone. Celková čiastka sa môže znížiť na 310 miliónov alebo dosiahnuť plných 500 miliónov dolárov. Všetko závisí len od toho, koľko majiteľov starších iPhonov sa prihlási.

Apple celkom nezvyčajne zareagoval na žiadosti médií a potvrdil, že sú v procese urovnania žaloby, aby na právnikov neminuli veľa peňazí. Z toho nám logicky vychádzajú dve možnosti. Buď chcel Apple na právne poplatky minúť až 500 miliónov dolárov alebo sa ukázalo, že by celý prípad nevyhral ani s tými najlepšími a najdrahšími právnikmi.

Praktiky Apple zatriasli celým technologickým svetom. Žaloba podaná na Apple zas ukázala, že sa spotrebitelia veľkých výrobcov neboja a za svoje práva spojené so zariadeniami, ktoré si kúpili, budú bojovať.

Momentálne nie je jasné, či sa prípadná kompenzácia bude týkať len amerických zákazníkov alebo sa dotkne aj majiteľov iPhonov na Slovensku.