Úvod Zaujímavosti Ľudia v boji proti COVID-19 spojili sily: Ich počítače spolu vykazujú vyšší...

Ľudia v boji proti COVID-19 spojili sily: Ich počítače spolu vykazujú vyšší výkon ako 7 superpočítačov dokopy

2

Vo svete momentálne pracujú tisíce vedcov na tom, aby čo najrýchlejšie zahnali pandémiu koronavírusu. Pomocnú ruku však podávajú aj úplne bežní ľudia. Ako? Niektorí šijú rúška, niektorí chodia starším ľuďom na nákup a niektorí vede zapožičali časť výpočtového výkonu svojho počítača.

O projekte Folding@Home sme informovali už dávnejšie. Cieľom projektu je spojiť sily všetkých možných procesorov a grafických kariet po celom svete. Ich výkon následne využíva pri distribuovaných výpočtoch. Ak ste posledný článok zachytili, možno ste sa pridali aj do nášho tímu (TECHBYTE -č. 235922). Do výpočtového boja bol dokonca povolaný aj najvýkonnejší superpočítač na svete, americký Summit.

Vďaka mediálnej podpore a hlavne záujmu ľudí získal projekt Folding@Home rekordné výpočtové prostriedky, ktoré momentálne predstavujú približne 470 petaFLOPS. Celá platforma tak má vyšší výkon než sedem najvýkonnejších superpočítačov sveta dokopy.

Tak vysoký výkon sa okamžite podpísal pod prvé úspechy. Riaditeľ Folding@Home na Twitteri zverejnil štruktúru a správanie sa spike proteínu, čo využijú hlavne vedci po celom svete. Ďalšie dni sa má Folding@Home zamerať na ďalšie analýzy, ktorých výsledky budú okamžite využité pri vývoji vakcíny a ďalších spôsobov ako s ochorením COVID-19 pracovať čo najefektívnejšie.

Americký superpočítač Summit dokázal za posledných pár dní identifikovať 77 rôznych molekúl, ktoré by mohli pomôcť s tvorbou liekov potenciálne určených pre pacientov infikovaných novým koronavírusom.

Rebríček členov tímu TECHBYTE. Aktuálne výsledky nájdete TU.

Ak sa chcete do Folding@Home pridať, stiahnite si ho na tejto adrese. Ak sa chcete pridať do nášho tímu a sledovať svoje štatistiky, pri inštalácii použite číslo tímu 235922.