Úvod Výrobcovia Xiaomi Koľko stojí výroba TOP smartfónu? Kiežby sa predávali takto lacno!

Koľko stojí výroba TOP smartfónu? Kiežby sa predávali takto lacno!

3

Tím z Techinsights sa nedávno zameral na analýzu novej vlajkovej lode od Xiaomi, konkrétne Xiaomi Mi 10. Získané informácie nám prezrádzajú výrobnú cenu, teda náklady spojené s kompletnou výrobou smartfónu. O novinke informuje server Gizmochina.

V tomto prípade išlo o variant s 12 GB operačnej pamäte RAM a 256 GB úložiskom, ktorý sa vyznačuje cenou cca 617 EUR. Síce ide o nemalú čiastku, no v porovnaní s ostatnými vlajkovými loďami od iných výrobcov sa stále bavíme o veľmi výhodnej kúpe.

Výrobná cena – 396 €

A výrobná cena? Podľa vyššie uvedenej spoločnosti samotná výroba smartfónu stojí okolo 440 USD, čo je v prepočte 396 EUR. Rovnako ako predajná cena, aj tá výrobná je pomerne nízka. Dôležitejšia je ale skutočnosť, že Xiaomi na špičkovom variante svojej štandardnej najaktuálnejšej vlajkovej lode zarobí „len“ približne 221 EUR.

Výrobné náklady smartfónu sa však nespájajú len s jednotlivými komponentami. Ako nám to už v roku 2012 objasnil Lei Jun, výrobnú cenu telefónu utvára niekoľko dôležitých faktorov. Medzi ne môžeme zaradiť napríklad dane, výrobné straty, náklady na výskum a vývoj, náklady spojené s predajom či operatívne náklady spoločnosti.

Napriek tomu je však Xiaomi Mi 10 pomerne lacný telefón, vzhľadom k jeho výbave. Len pre porovnanie, komponenty potrebné na produkciu iPhone 11 Pro Max (512 GB verzia) stoja asi 490,5 USD, pričom v Číne sa hotový produkt predáva za 1 800 USD.