Úvod Samsung Samsung Galaxy S20 Ultra Koľko stojí Galaxy S20 Ultra? Rozobrali ho a spočítali cenu súčiastok!

Koľko stojí Galaxy S20 Ultra? Rozobrali ho a spočítali cenu súčiastok!

1
Samsung Galaxy S20 Ultra

Nebyť skladacieho modelu Galaxy Z Flip, Samsung Galaxy S20 Ultra by bol najdrahším smartfónom v portfóliu juhokórejského výrobcu. Cenu prekonáva len 512 GB model, ktorý je na našom trhu vypredaný.

Samsung Galaxy S20 Ultra je špičkovo vybavená vlajková loď, čo sa, samozrejme, na jej maloobchodnej cene musí odraziť. Vlajkové lode sú pre ich výrobcov hodnotné. Majú z nich väčšiu maržu, čo im prináša žiadaný zisk.

Analytici z TechInsights vo svojom laboratóriu Galaxy S20 Ultra (1400 USD) rozobrali a pozreli sa na to, aké súčiastky obsahuje. Nezaujímala ich však technologická úroveň komponentov, ale ich cena.

Zistili, že najdrahšou súčiastkou je modul s fotoaparátmi, ktorý podľa nich stojí 107,50 dolárov. Čipset Snapdragon 865 stojí 81 dolárov a tretím najdrahším komponentom je displej. Stojí 67 dolárov.

samsung galaxy s20 ultra
Zdroj TechInsights

Všetky súčiastky spolu stoja 528,50 dolárov, teda približne 38% z maloobchodnej ceny smartfónu. Pre porovnanie, komponenty 512 GB verzie iPhone 11 Pro Max stoja 490 dolárov. Smartfón pritom stojí 1 449 dolárov.

Samsung Galaxy S20 Ultra je teda na tom podobne, ako iné prémiové zariadenia. Nič iné ale asi nikto neočakával. Na prvý pohľad do vyzerá, že do vreciek Samsungu putuje značná suma, ktorá predstavuje rozdiel medzi nákladmi na súčiastky a konečnou maloobchodnou cenou. Nie je to tak.

Do konečnej ceny sa pretavuje rad ďalších nákladov, ktoré pozná len Samsung. Ide o náklady na výskum a vývoj, ktoré nie sú zanedbateľné. Potom tu je marketing a propagačné aktivity. V neposlednom rade musí Samsung uhrádzať licenčné poplatky za využívanie rôznych patentovaných technológií.

[irp posts=“107608″ ]

Je to podobné, ako keď si dáte kávu v obľúbenej kaviarni. Neplatíte len za nápoj, cukor či mlieko. V cene je zohľadnená odmena pre zamestnancov, prenájom priestorov, energie a ďalšie náklady.

Analýzu TechInsights aj so sprievodnými fotografiami si môžete pozrieť na tejto adrese.