Úvod Výrobcovia Huawei Huawei ukazuje svoju silu: Vyvinul umelú inteligenciu schopnú identifikovať COVID-19 s 98...

Huawei ukazuje svoju silu: Vyvinul umelú inteligenciu schopnú identifikovať COVID-19 s 98 % úspešnosťou za 2 minúty

1

S koronavírusom chce raz a navždy skoncovať aj Huawei. Čínska spoločnosť sa však namiesto zásobovania nemocníc ochrannými pomôckami rozhodla, že má v zamestnaneckých radoch dosť šikovných ľudí, aby prišla s lepším systémom detekcie ochorenia COVID-19.

Experti z Huawei sa tak pustili do práce a o chvíľu už mali prvé výsledky. Umelá inteligencia dokáže detegovať aj to, čo by si inak lekár nevšimol. Systém od Huawei tak nasadili prvé nemocnice, jedna na Filipínach, druhá v Ekvádore.

Inštalácia systému od Huawei v nemocnici trvá len 14 hodín. Dá sa preto predpokladať, že už čoskoro sa objaví aj v ďalších nemocniciach. Sám Huawei pritom tvrdí, že o jeho novinku prejavili záujem desiatky štátov po celom svete. Či je medzi nimi aj Slovensko, nevedno.

Umelá inteligencia a CT

Huawei sa k diagnostike postavil tak, ako vedel. Celý systém pretkal umelou inteligenciou, na ktorej pracuje už niekoľko rokov a je jedným z lídrov. Na rozdiel od odobrania vzoriek a ich vyhodnotenia sa sústredí na výsledky z vyšetrenia počítačovej tomografie (CT).

Vírus totiž napáda primárne pľúca, na ktorých pri vyšetrení vidieť zmeny. Nie vždy je zmena tak výrazná, aby ju lekár dokázal vyhodnotiť pri prvotnom preskúmaní. Práve tu na pomoc prichádza Huawei, ktorý umelú inteligenciu vycvičil práve na zbadanie infekcie.

Foto: Huawei/Rappler

Po zhotovení snímok ich lekári v nemocniciach vybavených systémom od Huawei nahrajú na cloudové úložisko Huawei Cloud, kde ich umelá inteligencia zanalyzuje na základe čoraz väčšej databáze s podobnými prípadmi. Drvivú väčšinu má z čínskych nemocníc, no to sa postupom času bude meniť.

Výsledok za 2 minúty s 98 % presnosťou

Analýza jednej snímky umelej inteligencii trvá približne 2 minúty, čo je pri tak komplexnom vyhodnotení veľmi dobrý čas. Okrem toho, AI dosahuje až 98 % presnosť. Momentálne však Huawei nedisponuje certifikáciou, vďaka ktorej by tento test bol dôkazný, no je to silná indikácia toho, že daný pacient skutočne môže byť nakazený. Následne sa robí ešte overovací odber.

Metóda analýzy CT snímok je vhodná pre prípady, keď musia zdravotníci spracovať väčší počet pacientov s minimálnym využitím personálu. Zároveň sa hodí aj pri minimalizovaní rizika ďalšej nákazy, keďže umelá inteligencia okamžite označí ľudí s možnou nákazou a tí môžu byť separovaní od ľudí, ktorí nákazu COVID-19 nemajú.

Umelá inteligencia navyše dokáže rozoznať aj fázu, v ktorej sa infekcia nachádza a rovnako aj jej závažnosť. Využiť sa teda dá aj na overenie efektívnosti prípadnej liečby.