Úvod Výrobcovia Huawei Google nehádže flintu do žita: S Huawei chce pracovať, snaží sa presvedčiť...

Google nehádže flintu do žita: S Huawei chce pracovať, snaží sa presvedčiť vládu USA

0

Azda najväčším problémom rozhodnutí spájaných s obchodnou vojnou USA voči Číne je fakt, že Huawei prišiel o možnosť používať balíček mobilných Google služieb (GMS). Čínsky výrobca tak musel začať pracovať na vlastnom riešení – Huawei Mobile Services alebo HMS.

Viceprezident pre Android a Google Play, Sameer Samat, s vývojom situácie rozhodne nie je spokojný. Pre server DPA povedal, že Google požiadal americkú vládu o udelenie licencie pre možnosť predávať Huawei svoje služby.

Bohužiaľ, Samat nezverejnil informácie o tom, kedy by k rozhodnutiu malo dôjsť a už vôbec nie o tom, aké pravdepodobné to je. Biely dom už podobné licencie udelil napríklad spoločnosti Microsoft, vďaka čomu sa na notebookoch Huawei a Honor mohol objaviť Windows a ďalšie služby Microsoftu.

Ak Google získa licenciu

V prípade, ak by sa Google podarilo získať licenciu pre obchodovanie s Huawei sa dá predpokladať, že čínska spoločnosť okamžite pripraví aktualizáciu nielen pre svoje pripravované zariadenia, ale aj pre tie, ktoré už predstavené boli.

Sám šéf mobilnej divízie Huawei, Richard Yu, povedal, že ak by k takémuto kroku došlo, na zariadenia radu Mate 30 prakticky cez noc vypustia aktualizáciu sprístupňujúcu všetky Google služby.

Ak Google nezíska licenciu

Ak však Google licenciu nezíska, Huawei zariadenia budú musieť od Google aplikácií odstrihnuté aj naďalej. Americká spoločnosť len nedávno varovala ľudí pred manuálnou inštaláciou Google služieb, ktorá je spájaná s veľkými bezpečnostnými hrozbami. Útočníci totiž inštalačný balíček môžu upraviť tak, aby ste si okrem Google služieb nainštalovali aj skrytý vírus.

Myslíte, že Huawei v prípade udelenia licencie na využívanie Google služieb upustí od využívania vlastného riešenia? Čo by ste preferovali vy? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!