Úvod Samsung Samsung Galaxy S20 Ultra FOTO: Rozobrali Galaxy S20 Ultra za 1 349 €. Len nech sa...

FOTO: Rozobrali Galaxy S20 Ultra za 1 349 €. Len nech sa nepokazí, oprava je extrémne náročná!

0
Samsung Galaxy S20 Ultra

Experti zo spoločnosti iFixit rozobrali do poslednej skrutky ďalšie zariadenie, tentokrát vlajkovú loď Samsung Galaxy S20 Ultra. Vďaka tomu môžeme vidieť, ako to vyzerá v jej útrobách.

Samsung Galaxy S20 Ultra je vybavený špičkovým hardvérom, za ktorý si ale výrobca nechá náležite zaplatiť. Z vnútorných komponentov je asi najzaujímavejší fotoaparát, ktorý je hlavným predajným artiklom nového zariadenia.

108 Mpx primárny snímač obrazu s objektívom je viditeľne väčší ako ostatné snímače použité v zariadení. Meria 9,5 mm x 7,3 mm a podľa technikov je 2x väčší ako 12 Mpx snímač obrazu v iPhone 11 Pro.

galaxy s20 ultra
Foto: iFixit

Pôsobivá je tiež konštrukcia transfokátora s optickým priblížením, s ktorým je spojený 48 Mpx snímač obrazu. Využíva pohyblivú sústavu šošoviek a prepracovanú optickú stabilizáciu.

Za pozornosť stoja aj výkonné čipy, dobre známy Snapdragon 865 alebo pamäťový modul najnovšej generácie LPDDR5 RAM.

Galaxy S20 Ultra je jedným z prvých, široko dostupných zaradení, ktoré takúto pamäť využívajú. V iFixit v prvom rade skúmali, aké zložité je smartfón opraviť, ak sa niečo poškodí.

samsung galaxy s20
Foto: iFixit

Samsung Galaxy S20 Ultra na tom nie je najlepšie. Získal len 3 z 10 bodov, čo nepredpovedá komfortný servisný zásah. Pár výhod tu ale je. Napríklad skrutky Phillips, ktorými sú uchytené niektoré komponenty.

Samsung použil len jeden typ skrutiek, sú teda všetky rovnaké. Autori tiež ocenili čiastočne modulárnu konštrukciu. Množstvo súčiastok je možné vymeniť nezávisle od ostatných komponentov.

Foto: iFixit

Problémom je ale krehké sklo zadnej strany, ktoré je prilepené. Náročná je výmena batérie, ktorá je v zariadení taktiež prilepená. To isté platí aj o displeji. Pri jeho výmene musí technik rozobrať celý smartfón.

Podrobný záznam z technologickej pitvy smartfónu si môžete pozrieť na stránkach iFixit.