Úvod Aplikácie Facebook Messenger má VEĽKÚ aktualizáciu: Je 2x menší a 2x rýchlejší!

Facebook Messenger má VEĽKÚ aktualizáciu: Je 2x menší a 2x rýchlejší!

0

Messenger patrí medzi najpoužívanejšie komunikačné aplikácie, ktorú jej prevádzkovateľ, Facebook, v posledných rokoch postupne obohacoval o nové funkcie. Pribudli príbehy, hry a mnoho ďalšieho.

Kto nechcel používať takto objemnú aplikáciu, siahnuť mohol po alternatíve, Messenger Lite, ktorá, naopak, stavia na maximálnej jednoduchosti. Facebook sa teraz rozhodol klasický Messenger prepracovať, a to smerom k lepšiemu.

Nová verzia aplikácie má len dva ústredné prvky, Príbehy a konverzácie. Ostatné záložky zmizli. Nový Messenger má iba štvrtinu veľkosti pôvodnej aplikácie. Počet riadkov kódu klesol z 1,7 milióna na necelých 400 tisíc, píše Facebook vo svojom blogu.

Zdroj: engineering.fb.com

Výhody tohto snaženia sú zrejmé. Aplikácia sa načítava 2x rýchlejšie, spotrebuje menej energie a jej používanie je, presnejšie bude, príjemnejšie. Facebook totižto novú verziu aplikácie postupne sprístupňuje len pre platformu iOS.

Pár týždňov môže trvať, kým na ňu v obchode App Store natrafia všetci používatelia. Počkať tiež musíme na verziu pre Android, ktorá sa v priebehu času objaví taktiež. Messenger vývojári prepracovali od základov.

messenger
Zdroj: engineering.fb.com

Je možné, že niektoré funkcie, ktoré Facebook zachoval, môžu byť nedostupné. Ide len o dočasnú situáciu, ktorú tím vývojárov postupne vyrieši a funkcie sprístupní. Facebook chce v budúcnosti zlúčiť Messenger s ostatnými komunikačnými aplikáciami, menovite s WhatsApp-om a správami na Instagrame.

Zatiaľ nie je jasné, či uspeje, keďže môže jeho plány zhatiť regulácia zo strany protimonopolných úradov. Vyzerá to ale, že zjednodušenie aplikácie Messenger môže byť prvým malým krokom na ceste za týmto cieľom.