Úvod Novinky EÚ bude vyžadovať vymeniteľné batérie v smartfónoch. Výrobcovia krútia očami

EÚ bude vyžadovať vymeniteľné batérie v smartfónoch. Výrobcovia krútia očami

2

Mnohí používatelia smartfónov si ešte pamätajú doby, kedy sa dala ich batéria jednoducho vymeniť. Stačilo otvoriť zadný, väčšinou plastový kryt (taký HTC HD2 ho mal z kovu) a akumulátor vymeniť za nabitý, poprípade nový, ak bol poškodený. 

Jednoliate konštrukcie súčasných moderných smartfónov to už v drvivej väčšine prípadov neumožňujú. Technicky zdatnejší jedinci sa o to samozrejme môžu pokúsiť (s vedomím straty záruky), no hlavnú úlohu aj tak zohráva autorizovaný servis so špeciálnym náradím, ktorý dokáže nefunkčnú batériu v smartfóne vymeniť.

Namiesto novej batérie rovno celý telefón

Niektorí používatelia si však radšej kúpia nový smartfón, než by mali riešiť výmenu batérie v autorizovanom servise. Ak batéria prestane fungovať správne, tak zväčša po istom období, napríklad po dvoch rokoch, čo môže zákazníka motivovať ku kúpe novšieho modelu.

Starý smartfón aj s poškodenou batériou sa tak stáva elektronickým odpadom, čiže predstavuje záťaž pre životné prostredie. Európska únia má pracovať na novom nariadení pre lepšiu ochranu životného prostredia, ktoré má prinútiť výrobcov, aby produkovali zariadenia s ľahšie vymeniteľnými batériami.

Výmena batérie v smartfóne iPhone

Plány EU neboli oficiálne prezentované. Vyplývajú ale z dokumentov, ktoré získalo holandské periodikum Het Financieele Dagblad. Upozornili naň autori z webu XDA Developers.

Smartfóny na dlhšiu dobu

Podľa EU by jednoduchšia výmena batérií umožnila ľuďom používať ich zariadenia po dlhšiu dobu, čím by sa do istej úrovne obmedzilo hromadenie elektronického odpadu. Súčasťou plánov má byť aj celoeurópsky systém recyklácie, v rámci ktorého by sa zbierali staré mobilné telefóny, tablety a nabíjačky. Elektronika obsahuje napríklad drahé kovy, ktoré sa dajú po recyklácii opätovne použiť.

Súčasťou nariadenia by mal byť aj zákaz likvidácie tých zariadení, ktoré sa výrobcom nepodarilo predať. Budú sa musieť efektívne recyklovať, čo by malo platiť aj o ich baleniach a obalových materiáloch.

Európska únia už skôr navrhla, aby výrobcovia mobilných zariadení používali jednotný štandard nabíjania, teda rovnaké nabíjačky. Aj v tomto prípade ide o snahu znižovať množstvo elektronického odpadu. Kroky sa ale nepáčia spoločnosti Apple, ktorá tvrdí, že spôsobia „spomalenie inovácií a znepríjemnia život miliónom ľudí“.