Úvod Výrobcovia Huawei Silný odkaz USA pre Huawei: Kradnete, preto vás blokujeme

Silný odkaz USA pre Huawei: Kradnete, preto vás blokujeme

35

Americké úrady obviňujú čínsku technologickú skupinu Huawei z krádeže technológií, ktoré mala odcudziť niekoľkým americkým firmám. 

Americkí prokurátori okrem toho tvrdia, že Huawei porušuje medzinárodné sankcie namierené voči Severnej Kórei a Iránu. Nové obvinenia spomínajú aj vydieranie či podvody.

Huawei sa chce podľa americkej administratívy stať lídrom na celosvetovom trhu s telekomunikačnými zariadeniami, k čomu si má dopomáhať systematickým porušovaním amerických zákonov. Informoval o tom Financial Times. Podrobnosti sú zverejnené v správe Ministerstva spravodlivosti USA.

Odmeny za kradnutie?

Huawei mal mať podľa obvinení napríklad zavedený program zamestnaneckých odmien, ktoré dostali tí zamestnanci, ktorým sa podarilo od konkurencie získať dôležité informácie. Čím hodnotnejšia informácia bola, tým vyššiu odmenu mali zamestnanci dostať.

Vďaka odcudzeným technológiám si mal výrobca drasticky znížiť náklady spojené s výskumom a vývojom, čím nespravodlivo získal významnú konkurenčnú výhodu. Dokument s obvineniami je relatívne obsiahly, má 56 strán.

huawei
Sídlo spoločnosti Huawei v čínskom meste Šen-Čen. Foto: Asia Times

Medzinárodný denník The Wall Street Journal píše, že predstavitelia americkej vlády vinia spoločnosť Huawei Technologies aj z toho, že môže tajne pristupovať do sietí mobilných operátorov.

Huawei obvinenia rázne odmieta

Huawei vážne obvinenia z krádeže technológií odmieta. „Tieto nové obvinenia nie sú ničím podložené a vychádzajú z občianskych sporov, ktoré boli v priebehu posledných 20 rokov uzavreté alebo dokonca odmietnuté federálnymi súdmi Spojených štátov,“ uvádza vo svojom stanovisku.

Podľa Huawei vraj americká vláda nedisponuje dôkazmi, ktoré by protiprávne konanie potvrdili. Hovorí o diskreditácii spoločnosti a jej obchodných aktivít na globálnom trhu.

Čo sa týka skrytých prístupových bodov v mobilných sieťach operátorov, výrobca uvádza, že je povinný dodržiavať všeobecne platné predpisy obsiahnuté v štandardoch 3GPP.

Naše zariadenia síce poskytujú možnosť prístupu v krízových situáciách, no tento prístup môžu získať len štátni regulátori a operátori,“ vysvetľuje Karl Song, viceprezident Huawei pre korporátnu komunikáciu.

Prístup sa dá získať len ak je používateľ fyzicky prítomný v zabezpečených priestoroch, ktoré sú vo vlastníctve a správe sieťových operátorov. Výrobca takýto úkon spraviť nemôže a nevie,“ dodáva K. Song.