Úvod Novinky Fantastická práca vývojárov: Na 9 ročnom telefóne rozbehli Android 10!

Fantastická práca vývojárov: Na 9 ročnom telefóne rozbehli Android 10!

1

Dnešné vlajkové lode často získavajú pravidelné aktualizácie s najnovšími verziami Androidu len po dobu dvoch či troch rokov.

Pekným príkladom je populárny Samsung Galaxy S8, ktorý bol predstavený s Android 7.0 Nougat. Neskôr získal aktualizáciu na Android 8.0 OreoAndroid 9.0 Pie. Android 10 však už oficiálnou cestou nezíska.

Podobný príbeh môžeme sledovať aj pri ďalších výrobcoch. Horšie to býva pri zariadeniach, ktoré nespadajú do kategórie „vlajkových“ modelov. Tie miestami získajú len jednu ďalšiu aktualizáciu a aj to s výrazným oneskorením. Na vine môže byť niekoľko problémov.

Medzi dva najčastejšie radíme podporu zo strany výrobcu čipsetu a snahu výrobcu smartfónu presvedčiť zákazníka, že je čas kúpiť si novší, modernejší smartfón s aktuálnou verziou Androidu.

Dá sa to aj bez výrobcov

Peknou ukážkou toho „ako sa to dá, keď sa chce“ je komunita XDA-Developers. Na diskusnom fóre sú neustále aktívni vývojári pripravujúci nové verzie Androidu pre zariadenia, ktoré by ich inak nedostali. Svoje programovacie svaly napínajú aj na tých najstarších smartfónoch, ako napríklad pri modeli Samsung Galaxy S II. Ten bol, verte či neverte, predstavený v roku 2011.

Samsung Galaxy S II
Samsung Galaxy S II bol predstavený v roku 2011

V smartfónových rokoch dinosaurus sa však môže pýšiť fungujúcim Android 10. Vďačí tomu hlavne upravenej verzii Androidu – LineageOS 17.1 postavenej práve na Android 10. Rovnakú starostlivosť získal aj o dva roky starší smartfón Samsung Galaxy Note 3.

Obe verzie sú však zatiaľ označené ako nestabilné a neodporúča sa ich používať v „bežnom živote“. To však nie je pointou celého tohto cvičenia. Pointou je fakt, že aj napriek obmedzeným prostriedkom to zapálení vývojári dokázali. Predstavte si, koľko rokov podpory by získali dnešné zariadenia ak by k aktualizáciám rovnako pristupovali aj výrobcovia.