Úvod Konkurencia Apple Apple podľahne tlaku EÚ: S vysokou pravdepodobnosťou bude musieť začať používať USB...

Apple podľahne tlaku EÚ: S vysokou pravdepodobnosťou bude musieť začať používať USB C

4

Väčšinu smartfónov v dnešnej dobe nabíjame prostredníctvom USB-C alebo micro USB portu. Práve obojstranný USB C sa stáva čím ďalej populárnejším, čo sa rozhodne páči Európskej únii.

Tá už dlhé roky bojuje za zavedenie univerzálnych nabíjačiek. Sú medzi nami však aj takí, ktorým sa nabíjanie cez USB-C vôbec nepozdáva.

Ako píše web Ubergizmo, do tejto skupiny môžeme zaradiť aj svetoznámeho výrobcu Apple. Ten tvrdí, že v prípade iPhonov by prechod z Lightning na USB-C zapríčinil vznik nemalého množstva prebytočného odpadu. Zrejme však nebude mať príliš na výber, keďže jeho argumenty boli Európskou úniou doslova zmetené zo stola.

Na prvý pohľad sa dôvody spoločnosti zdajú byť celkom rozumné, no na druhú stranu, Apple je taktiež vôbec jedným z prvých výrobcov, ktorí začali používať USB-C na nabíjanie svojich notebookov. Port môžeme nájsť dokonca aj na tele tabletu iPad Pro.

Únia taktiež hlasovala ohľadom zavedenia univerzálnej nabíjačky pre smartfóny. Až 582 hlasujúcich pritom hlasovalo za, čo je oveľa viac ako 40 hlasov, ktoré boli proti. To znamená, že sa v budúcnosti zrejme dočkáme zákona, ktorý Apple jednoducho donúti prejsť na USB-C. Podľa všetkého je to len otázkou času, aspoň z legislatívneho hľadiska.